Diumenge, 5 desembre 2021
IniciDestacadesDia Internacional de les Persones amb Discapacitat, més necessari que mai

Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, més necessari que mai

Se celebra avui, 3 de desembre, en un any en què han patit més del que esperaven a causa de la pandèmia i el confinament

dia internacional persones amb discapacitat
Cartell de la campanya ‘Sumem Capacitats – Sumem Diversitats’ // Foto: Ajuntament de Barcelona

Un any més arriba el Dia internacional de les Persones amb Discapacitat, que destaca pel munt d’actes repartits al llarg de Barcelona i Catalunya. Aquest any seran més reduïts i molts d’ells seran virtuals, però tot i així es seguirà celebrant. 

Aquí hi teniu el programa que ha elaborat l’Ajuntament de Barcelona. El lema a Barcelona serà “Sumem Capacitats, Sumem Diversitats” i a les Nacions Unides “Reconstruir millor: cap a un món inclusiu, accessible i sostenible després de la COVID-19 per, per a i amb les persones amb discapacitat”.

fiare banca etica crowdfunding

Aquest any el dia a dia de les persones amb discapacitat ha estat encara més dur del que ja era anteriorment. Amb la pandèmia i el confinament, gent amb discapacitat tant física com intel·lectual no tenia les mesures tant d’habitatge com d’assistència necessàries per quedar-se tancats més de dos mesos a casa seva. 

En una entrevista a Betevé a l’agost ja es queixaven, per exemple, de la pèrdua de mobilitat que havien perdut els mesos de confinament i de les dificultats que tenien els estudiants amb discapacitat visual de seguir les classes virtuals.

Les demandes del sector de la discapacitat

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) ha escrit un manifest on denuncien que les persones amb discapacitat han quedat abandonades durant aquesta pandèmia, tant a casa seva com als hospitals, on reclamen que també s’han sentit discriminades. Davant d’aquests greuges que manifesten, proposen diverses solucions per pal·liar la situació de les 611.000 persones amb discapacitat a Catalunya. Entre elles destaquen:

  • “un fons de rescat d’emergència post pandèmia de 300 milions d’euros per al sector de la discapacitat”,
  • “Impulsar l’ocupació del col·lectiu perquè, en cinc anys, la taxa d’activitat sigui del 50 per cent”. Això suposaria crear més de 200.000 nous llocs de treball a tot l’Estat.
  • “Assolir l’accessibilitat universal a tots els entorns”
  • “Vetllar perquè la digitalització de què tant es parla a la societat estigui també a l’abast de les persones amb discapacitat”.

La discapacitat segueix sent un estigma, segueix suposant un impediment tant en la seva vessant física com en la intel·lectual. La pandèmia d’aquest any encara ho ha agreujat més, i fa més necessària la lluita de les organitzacions esmentades en aquest article i les tantes altres que treballen dia a dia per la inclusió i normalització de les persones amb discapacitat.

Acabem amb una proposta del moviment ECOM, que han impulsat un repte ben original. Sota el hashtag #YoTambiénPuedoCHALLENGE, la gent ha de pujar un vídeo cuinant una truita a la francesa amb la mà que no utilitzen normalment. Com explica Cristina Velayos, concursant de Masterchef Junior 2016 amb espina bífida i la cara visible d’aquest repte, “hi ha persones que, per algun motiu, han de fer les coses diferents però no és motiu per deixar-les de fer”.

Com diu la dita, per fer la truita cal trencar els ous, i l’estigma cap a la discapacitat es trencarà amb qualsevol de les dues mans.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES