Dissabte, 26 novembre 2022
Dissabte, 26 novembre 2022
IniciOpinióCarta adreçada al Govern de la Generalitat

Carta adreçada al Govern de la Generalitat

persones amb dependència gent gran
El sector de l’atenció a la gent gran és un dels pilars de la nostra societat // Foto: Arxiu

El President Aragonès va explicar la setmana passada al Parlament de Catalunya que el nou Govern impulsarà una transformació “social, verda, feminista i democràtica”. El sector de l’atenció a la gent gran és un dels pilars de la nostra societat ja que s’ocupa del benestar d’un col·lectiu especialment vulnerable com són les persones en situació de dependència. A més, el nostre sector està plenament feminitzat, amb uns percentatges superiors al 85% pel que fa a l’ocupació de dones. I tenim una gran capacitat innovadora, capaç d’adaptar-se a la noves necessitats de les persones, un àmbit compromès amb els reptes de present i de futur del nostre país. 

Des d’ACRA, per tant, creiem que la nova legislatura que ara comença ha de servir per situar a primera línia les polítiques d’atenció a la gent gran amb dependència. És una situació de justícia social, d’empatia envers els més vulnerables. Cal voluntat política, per tant, però sobretot és precisa una mirada diferent, més humana, entendre que l’atenció a la gent gran no pot ser una urgència o ser important en funció d’una pandèmia sinó en funció dels nostres valors com a país. La gent gran és important. 

Banner 300x250px EnBucle3

Vivim una situació complicada on cal recuperar la confiança en el sector, molt deteriorada després de tants mesos de pandèmia. Hem de permetre que les persones en situació de llista d’espera, més de 17.000, puguin accedir als recursos assistencials més adients en funció del seu estat, i així recuperar la plena ocupació als equipaments. 

Parlem sovint de la necessitat de millorar el model d’atenció. Hi estem a favor, sempre i quan es faci un debat honest que situï el foment de la qualitat i l’Atenció Centrada en la Persona (ACP) com els dos eixos principals. L’ACP és el model estàndard que les societats més avançades tenen per cuidar la gent gran. És un model que situa al capdavant els desitjos i les necessitats de les persones usuàries, permetent-les envellir de la mateixa manera que han viscut. És això el que volem, indiscutiblement. 

Ara bé, la qualitat i l’ACP tenen un preu i cal definir primer quin finançament disposem si volem saber què podem canviar i què no. ACRA defensa doblar el pressupost actual de la Generalitat, arribar fins als 3.000 milions d’euros anuals. Caldrà també seguir treballant perquè l’Estat compleixi amb les seves obligacions i arribi al 2% del PIB en atenció a la dependència, tal i com passa a molts països europeus. 

I la coordinació sociosanitària, no ens n’oblidem. La residència és la casa de la persona gran, el lloc on viu. I cada persona gran té el dret a rebre un servei de qualitat i gratuït per part del Sistema Públic de Salut. Sense excepcions. No s’hi val a dir que com la pandèmia ha remès, l’atenció sanitària ha de dependre únicament de les residències. Parlem de coordinació, de treball conjunt, d’implicació de l’atenció primària. Demanem una atenció adaptada a les necessitats de les persones usuàries i a les característiques de cada territori, que respecti la idiosincràsia d’uns centres amb necessitat d’atenció mèdica, però que no són hospitals ni ho volen ser. 

La nostra societat es va envellint cada dia que passa. Viurem més anys i la nostra autonomia personal requerirà de serveis adaptats a necessitats que ara només intuïm a imaginar. Per tant, cal impulsar aquesta transformació social anunciada pel President Aragonès, fer-la realitat. Des d’ACRA hi estem disposats, com a patronal majoritària del sector, amb la mà estesa i des de la responsabilitat i la representativitat que sempre ha caracteritzat la nostra trajectòria. 

Cinta Pascual- Presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA)

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content