El pròxim 1 de juliol arriba la 3a edició del Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona. La Gran Pantalla és un espai de trobada cinematogràfica intergeneracional que té com a objectiu desmuntar els prejudicis i estereotips sobre les persones grans. D’aquesta manera temes com la solitud no desitjada, el poc accés a la tecnologia, l’alzheimer o l’eutanàsia són realitats que es tractaran a través de diàlegs amb especialistes i la mateixa programació.
Enguany el festival aposta per un doble format. Un presencial amb una programació als Cinemes Girona de l’1 al 4 de juliol, i un altre en línia després de la bona acollida que va tenir l’any passat, que es podrà veure a la plataforma de cinema Filmin de l’1 al 10 de juliol.
Programació 2021
La programació compta amb la Selecció oficial de llargmetratges, en la qual a través de set pel·lícules de ficció, animació i gènere documental es narren històries protagonitzades per persones grans que aporten una nova mirada sobre l’envelliment. Dintre d’aquesta secció, destaca la pel·lícula El inconveniente, de Bernabé Rico, que inaugurarà el festival, The Father que li va valer a Anthony Hopkings el seu segon Oscar i el llargmetratge El agente topo que tancarà La GRAN pantalla 2021.
D’altra banda, la Selecció oficial de curtmetratges mostra quinze curts internacionals, procedents d’Espanya, els Estats Units, Rússia, el Brasil i Mèxic. Aquesta secció entra en competició als premis: Millor Curtmetratge Internacional La Gran pantalla, Esment Especial del Jurat i Premi del Públic.
Com a novetat, en aquesta edició s’ha incorporat una nova secció: la Selecció de vídeos participatius. Set curtmetratges realitzats, a partir de set tallers participatius de 20 hores cadascun, per persones grans de diferents barris de Barcelona, amb l’acompanyament de l’Associació Cultural elParlante.
Activitats paral·leles
En les activitats paral·leles, La GRAN pantalla 2021 presenta tres Grans Diàlegs on convidades expertes en solitud no desitjada, bioètica i tecnologia conversaran amb persones grans de Barcelona sobre aquestes i altres temàtiques. Els vídeos resultants d’aquests diàlegs es podran veure en la web del Festival a partir del dia 1 de juliol.
També tindran lloc tres Cinefòrums de #ParlaGRAN: espais 100% participatius per conversar sobre cinema, però també sobre la vida, en els quals les persones grans es troben de manera virtual per acompanyar-se, relacionar-se, reflexionar i debatre sobre temes que els interessen. Aquesta secció vol donar continuïtat al projecte #ParlaGRAN, creat durant el confinament. Un espai de comunicació digital en el qual la veu principal la tenen les persones grans. Els tres espais parlaran de “Les pel·lícules de la nostra joventut”; “Les representacions de les persones grans al cinema” i un cinefòrum sobre la pel·lícula programada: Chavela.