Dissabte, 16 octubre 2021
HomeDependènciaBarcelona garanteix el Servei d’Assistència Personal a les persones amb discapacitat

Barcelona garanteix el Servei d’Assistència Personal a les persones amb discapacitat

barcelona servei assistència personal discapacitat
El servei ha permès un confinament total dels usuaris als seus domicilis // Foto: Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha seguit garantint el Servei d’Assistència Personal a les 52 persones amb discapacitat que el rebien abans de la crisi sanitària, permeten que fessin un confinament total als seus domicilis, i evitant que es posessin en risc de contagi.

Durant aquesta fase de la malaltia, aquest servei els ha lliurat equipament de protecció: unes 3.000 màscares, 9.100 guants, 5.000 peücs i 2.200 bates i 100 granotes, entre d’altres. D’aquesta manera s’ha aconseguit que només s’hagi produït un contagi entre les 52 persones ateses i tres contagis entre les 130 persones que han treballat com a assistents personals a les llars des del decret d’estat d’alarma.

El Servei d’Assistència Personal s’ha consolidat com un element clau per facilitar una vida independent i d’inclusió en la comunitat per a les persones amb discapacitat i en situació de dependència i, també, com una alternativa al model d’institucionalització de persones en equipaments o residències.

També ajuda a prevenir i lluitar contra l’aïllament i a garantir el mandat de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat que va aprovar l’Assemblea General de l’ONU al desembre del 2006.

D’altra banda, el model de l’assistència personal també és eficient econòmicament. En primer lloc perquè es calcula que es produeix un retorn social de 3,2 euros per cada euro invertit i, addicionalment, perquè el cost no és superior al que costa una plaça residencial. En el cas de Barcelona, per exemple, el pressupost del 2019 va ser d’1,6 milions d’euros per 109.066 hores de servei prestades, la qual cosa representa que cadascuna de les persones ateses va rebre una mitjana de 2.097 hores de servei amb un cost de 36.382 euros per persona i any. Tot i que cada cas varia en funció del grau de dependència, el cost d’una plaça residencial per un grau elevat de dependència se situa actualment entre els 34.000 i els 42.000 euros l’any. L’atenció a Barcelona, a més a més, es va fer l’any passat donant feina a 252 persones, amb un preu fixat en els 17,35 euros l’hora.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES