Dijous, 18 juliol 2024
IniciENTREVISTES“A les entitats ens cal el compromís de l’administració per a poder...

“A les entitats ens cal el compromís de l’administració per a poder avançar en la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual”

albert vidal, director general fundació el maresme discapacitat intel·lectual
Albert Vidal, director general de la Fundació el Maresme // Foto: Dincat

La Fundació Privada El Maresme és una entitat d’iniciativa social sense afany de lucre que treballa diàriament per impulsar la inclusió social i la millora de la qualitat de vida de prop de 3.000 persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca del Maresme.

Aquest últim any, com per a totes les entitats del sector, ha estat complex i difícil i, des de la Fundació El Maresme, han lluitat dia rere dia per afrontar la Covid-19 i frenar el seu impacte, a través del sobreesforç econòmic i emocional de l’entitat i els seus professionals. Tanmateix, i tot i les situacions crítiques viscudes, la Covid-19 no ha aconseguit frenar la transformació que la Fundació va posar en marxa el 2018 ni, tampoc, molts dels projectes amb els quals ha treballat al llarg del 2020 per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual del territori.

En parlem amb l’Albert Vidal, qui, des de fa ja 9 anys, està al capdavant de la Fundació. Fa tres anys vau anunciar el pla de transformació “Junts construïm un futur”… en què consisteix i en quin punt es troba?

“Junts construïm el futur” és una iniciativa que vam impulsar amb l’objectiu d’establir el full de ruta a seguir a quatre anys vista per millorar la nostra gestió i la qualitat dels serveis. En un primer moment, vam elaborar un marc estratègic de forma col·lectiva i participativa entre totes les persones implicades; des de professionals, fins a persones ateses, famílies i clients.

Realment aquest pla transformador ha suposat un canvi de filosofia per a la nostra Fundació, de la qual n’estem molt orgullosos i sobre la qual continuem treballant dia a dia.

De la profitosa posada en comú, en van sortir 5 línies estratègiques, el camí a seguir i, per tant, els eixos a prioritzar i on centrar els nostres esforços anualment.

- PUBLICITAT -

Parla’m d’aquestes 5 línies estratègiques…

En primer lloc, hem potenciat l’eix que anomenem “Comunitat i territori”. D’una banda, ens vam adonar de la necessitat d’obrir-nos a tota la comarca del Maresme, per tenir presència a tots els indrets on se’ns pogués necessitar. D’altra banda, parlem de comunitat en el sentit de ser més inclusius en l’activitat social del territori, és a dir, crear sinergies entre les persones amb discapacitat intel·lectual i els veïns.

Una bona forma d’apropar-vos a la comunitat que us envolta… posa’ns un exemple.

Per exemple, aquest 2020 vam engegar la Unitat d’Acompanyament a l’Envelliment Actiu Comunitari, amb l’objectiu que diferents persones del taller ocupacional que tenen més de 50 anys, poguessin realitzar activitats fora de l’entitat. Ens vam adonar que, si no ho feien, aquestes persones acabaven passant pràcticament tota la seva vida en els mateixos espais.

Vam posar en marxa el que anomenem Club Social i, des d’allà, aquestes persones, decideixen les activitats que volen fer, ja sigui anar a la biblioteca, anar a un taller de pintura o a un curs d’informàtica. Els nostres professionals els donen suport per iniciar-se en aquestes activitats i els ofereixen un acompanyament sempre que ho necessitin.

Tornem al pla estratègic. En què més consisteix el procés de transformació de la Fundació?

Un segon eix que hem treballat ha estat el “Canvi de model organitzatiu” de l’entitat que, de fet, vam posar en marxa l’estiu passat.

Es tracta d’entendre l’organització i gestió de l’entitat de forma més democràtica. Ara, amb el nou model, els serveis s’autogestionen i s’autoorganitzen, evitant l’individualisme i afavorint el treball en equip. Per a nosaltres té sentit que les decisions es prenguin allà on passen les coses. Qui ha de gestionar el dia a dia d’un centre especial de treball, una llar o un taller són les persones que hi estan al peu del canó, escoltant, també, les veus que puguin aportar valor.

És un sistema molt més eficient i socialment responsable, que encara hem d’acabar de consolidar, però que ja ens ha atorgat el Premi La Confederació 2020 en la categoria Governança Democràtica. N’estem molt satisfets i satisfetes.

En tercer lloc, dins del pla transformador, hem impulsat el model de la “Planificació centrada en la persona”. La nostra visió és la d’acompanyar les persones escoltant-les, entenent el seu entorn i les seves circumstàncies. De fet, treballem en la línia del que determina la Convenció dels drets per a les persones amb discapacitat de l’ONU, que ja apunta a la importància que les decisions les pugui prendre la mateixa persona, amb els suports necessaris que els puguem oferir.

I encara ens falten dues línies estratègiques més….

La quarta línia estratègica és la que anomenem “Coneixement, innovació i emprenedoria”, que consisteix en apostar per incorporar talent i coneixement a l’entitat. Considerem essencial que els nostres professionals estiguin formats i que, si no tenen formació, la puguin cursar. De fet, des de la Fundació, subvencionem el 100% de la primera titulació a aquells i aquelles professionals que ens ho sol·liciten, ja sigui l’ESO o un Grau. En el cas de la segona titulació, la financem al 50%. És una política que ens ajuda a motivar les nostres persones treballadores a continuar creixent professionalment i, en conseqüència, oferir el millor servei a les persones ateses i les seves famílies.

Per últim, i no menys important, hem establert l’eix “Ètica i Economia social i solidària”. A vegades sembla que, pel sol fet de ser una entitat social, ja es considera que som èticament i socialment responsables. Pensar així és un error, ja que podem tenir una missió final social, però també és important com hi arribem. A la Fundació considerem que cal impulsar iniciatives que posin en valor la cura dels nostres equips de professionals, del medi ambient, que aportin a la comunitat, que tinguin en compte la igualtat de gènere… Treballem en aquesta línia.

Totes 5 línies estratègiques són realment un canvi de filosofia de la fundació. En quins reptes concrets centreu els esforços aquest 2021?

Aquest any prioritzem, en primer lloc, la consolidació del nou model organitzatiu. D’altra banda, estem centrats en poder estar presents al Cafè Nou, un espai municipal que es convertirà en un centre de dinamització cultural i informació turística, i que comptarà amb un restaurant. Volem tenir presència en la seva explotació, per això, ens presentarem a concurs amb un projecte engrescador per a l’administració, amb el qual esperem tenir èxit.

Un dels altres reptes importants d’aquest any és impulsar més formació per a les persones amb discapacitat intel·lectual, afavorint la seva inserció a l’empresa ordinària. Volem homologar-nos davant del SOC, per ser un centre col·laborador, i poder avançar en la formació dual.

També, aquest any és molt important per nosaltres trobar els recursos per disposar d’una nova infraestructura, una nova residència i CAE, per obrir d’aquí a 4 anys.

De fet, una de les denúncies del sector són les llargues llistes d’espera per accedir a un servei residencial. Més de 3.000 persones a l’espera i cues de més de 10 anys… Què està passant?

La primera necessitat és que s’entengui que atendre a les persones més vulnerables és una responsabilitat de la societat i, per tant, de l’administració pública. Si una entitat fa una inversió per desenvolupar una infraestructura, està fent una aportació molt rica a la societat i, això, no es valora prou des de l’administració. Les entitats estem sufragant amb recursos propis, o buscant subvencions per totes bandes, per poder solucionar la problemàtica, però necessitem el compromís del Govern i les administracions locals.

Nosaltres, per exemple, tenim una llar nova, a punt per estrenar, i ja ens han dit que aquest any ja no podem comptar amb posar-la en marxa, que no hi ha pressupost públic. En definitiva, tot el procés acaba sent llarg i feixuc, mentre milers de persones esperen una llar digna on viure.

Parlaves també de la importància de la inserció sociolaboral del col·lectiu. Dincat, i tot el sector, reclama des de fa temps un nou model més inclusiu i sostenible. Quins són els principals reptes que destacaries en aquest sentit?

Encara falta molt a fer… S’ha de conscienciar el món empresarial, que també ha de ser responsable socialment i ha de donar oportunitats a les persones que tenen més dificultats.

Tanmateix, ens agradi o no, les empreses miren pels seus beneficis i calen, per tant, incentius econòmics per a les empreses que contractin persones amb especials dificultats, i que es mantinguin en el temps. La motxilla amb la qual arriba la persona treballadora, que té especials dificultats, ha d’anar carregada també d’ajudes, per incentivar la seva contractació.

En aquest sentit, també, calen instruments que facilitin a l’empresa privada i mercantil l’acompanyament d’aquestes persones un cop són dins, el que en diem treball en suport.

Un últim aspecte que considero clau és el de treballar amb un model que reguli de forma eficient la jubilació anticipada d’aquestes persones, que tenen un envelliment prematur i una carrera professional plena d’obstacles que els dificulta la cotització. Això s’ha de resoldre urgentment, per garantir un envelliment digne al col·lectiu.

Acabem doncs amb la carta als reis… per on hauria de començar el nou Govern que s’espera es conformi pròximament?

Cal de forma urgent acabar amb les llistes d’espera; actualitzar els mòduls econòmics, sobretot per poder revisar els sous dels i les nostres professionals, que mereixen més reconeixement; trobar solucions a les dificultats d’accedir al mercat laboral i a la jubilació anticipada; i, també, construir nous models més flexibles pels serveis d’atenció a les persones.

I que ens escoltin, que treballem plegats per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies. Esperem, tant de bo, comptar amb el compromís del nou Govern.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Ves al contingut