Dissabte, 18 maig 2024
spot_img
IniciTERCER SECTOR SOCIALEl risc de pobresa o exclusió social a Catalunya va augmentar prop...

El risc de pobresa o exclusió social a Catalunya va augmentar prop del 3% just abans d’entrar en la pandèmia de la Covid-19

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya fa un primer balanç sobre l’Enquesta de Condicions de Vida d’IDESCAT

persones vulnerables pobresa
La pandèmia ha agreujat la situació dels col·lectius més vulnerables // Foto: Taula del Tercer Sector

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya ha fet un primer balanç sobre l’Enquesta de Condicions de Vida d’IDESCAT, que dibuixa una radiografia “desoladora” de la pobresa a Catalunya, ja que la taxa AROPE de risc de pobresa o exclusió social ha augmentat en només un any del 23,6% al 26,3%.

Aquest increment del 3% en sitúa en les pitjors dades de pobresa dels últims 10 anys, i pren encara més rellevància perquè s’ha produït just a les portes de l’esclat de la pandèmia per lo que encara no recull l’impacte total de la Covid-19.

L’última vegada que la taxa AROPE va assolir aquesta mateixa xifra va ser el 2012 enmig de les conseqüències de la crisi socioeconòmica del 2008. En concret, tots els components d’aquest indicador han empitjorat. La taxa de risc de pobresa ha passat del 19,5% al 21,7% i ha assolit el seu màxim en els darrers 10 anys (de fet, en l’última dècada no s’ha aconseguit baixar del 19%); la baixa intensitat del treball del 8,3% al 9,8% i la privació material severa del 5,7% al 6,2%.

“Aquestes dades eren inimaginables i dibuixen el pitjor escenari per afrontar una crisi social de la qual encara no hem vist ni la punta de l’iceberg” assegura Francina Alsina, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. “Es demostra que el sistema de drets i protecció social no funciona i que, en els darrers 10 anys, no s’ha donat resposta a les persones en situació vulnerable que han vist com les seves condicions de vida són molt més dolentes que el 2011, quan encara s’arrossegaven els efectes de la crisi socioeconòmica del 2008” conclou Alsina.

Preocupa enormement com la pobresa augmenta en determinats col·lectius que ja estaven en una situació molt precària. La infància puja gairebé 3 punts i se situa al 35,7% (1 de cada 3 infants a Catalunya és pobre), les persones migrades amb una taxa del 61,6%, més de 8 punts respecte a l’enquesta anterior (2 de cada 3 viu en situació de pobresa) i la gent gran que ha crescut més de 6 punts i se situa al 19,7% (1 de cada 5 persones grans és pobre).

Una altra dada destacada és que més de la meitat de les persones aturades està en situació de pobresa (53,8%). “El sistema està fallant a les persones. Ni tan sols rebre una prestació, com la de l’atur, et salva de caure en una situació de pobresa” afegeix la presidenta de la Taula.

Per a la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, l’única manera de trencar amb aquesta pobresa estructural és “un canvi profund en les polítiques socials perquè siguin veritablement efectives i sobretot tinguin una mirada a llarg termini, a banda d’una aposta clara per polítiques redistributives i d’un increment de la inversió a través de les quals l’Administració intervingui per reduir aquestes desigualtats i per evitar arribar a aquesta situació d’exclusió social”.

“S’està tapant una ferida gran i profunda amb tiretes i sense atacar a la causa de soca-rel que impedeix que es tanqui” explica de manera metafòrica la presidenta de la Taula que reclama al Govern que posi en marxa, de manera urgent, el pla de rescat social anunciat i que faci efectiva la “sacsejada” necessària per superar els estralls de la Covid-19. “Només amb el compromís polític real de prioritzar l’erradicació de la pobresa i les desigualtats ens en sortirem”.

La Taula recorda que per invertir aquesta situació cal abordar les causes estructurals d’aquesta pobresa. “Treball decent, habitatge assequible i garantia d’ingressos mínims. Mentre no resolguem aquests tres pilars fonamentals per a una vida digna, aquesta bossa de pobresa crònica no es reduirà i tampoc valdrà resoldre’n només un, han de ser els tres perquè estan relacionats entre ells”.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content