El 4,2% dels treballadors de les entitats del Tercer Sector a Espanya tenen algun tipus de discapacitat, una dada que és sensiblement superior (1,5 punts) al pes relatiu que aquests empleats tenen en el conjunt de la població ocupada, que se situa de mitjana al 2,7%. Així es desprèn de l’informe ‘Qualitat de l’ocupació al Tercer Sector: un panorama integral el 2023’, elaborat per la Plataforma del Tercer Sector (PTS) i recollit per Servimedia.
Atès que el 4,2% dels treballadors del Tercer Sector tenen discapacitat, la xifra és superior a altres sectors com l’agricultura (2,1%), la indústria (2,5%), la construcció (1,5 %) i els serveis (2,8%).
El 30% d’entitats compten a la seva plantilla amb persones treballadores amb discapacitat. Tenint en compte l’alt percentatge d’entitats amb menys de 10 empleats (57,3%), l’informe de la PTS infereix que és un percentatge significatiu d’entitats que fan contractacions inclusives.
Més enllà de la discapacitat, la PTS assenyala que “el Tercer Sector es posiciona com un sector que compta amb canals innovadors de generació d’ocupació per a segments poblacionals que presenten dificultats d’inserció laboral i per a persones que es relacionen d’una manera o altra amb els programes que ofereixen les entitats”.
En aquest sentit, del total del personal treballador remunerat al Tercer Sector, el 15,8% té nacionalitat estrangera. “Aquesta troballa reflecteix la capacitat d’atracció d’ocupació al sector i suggereix que el Tercer Sector a Espanya està brindant oportunitats laborals a persones migrants, cosa que pot ser un indicador positiu d’inclusió i diversitat a l’àmbit laboral”, reforça l’estudi.
“És important ressaltar que la presència de persones treballadores estrangeres al Tercer Sector pot enriquir la perspectiva i experiència de les organitzacions i contribuir al desenvolupament de solucions més diverses i efectives per abordar els desafiaments socials”, assevera.
Voluntaris i usuaris
D’altra banda, l’ocupació a les entitats del Tercer Sector es nodreix de manera molt important de persones treballadores que han estat voluntàries o antigues usuàries dels serveis. En total, representen un 47,5% del total d’empleats de les entitats que compten amb aquest tipus de perfils a la plantilla.
Així mateix, un 31,3% de les entitats afirma que tenen en plantilla antigues persones usuàries i un 59,4% tenen anteriors voluntaris, d’acord amb l’estudi de la PTS.
D’altra banda, el 9,5% dels treballadors tenen més d’una ocupació o un negoci davant el 5,7% general, cosa que l’informe atribueix a diverses raons.
Segons la informació proporcionada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), per al 2022 es va observar que un 66,8% de les persones treballadores pertanyen al sector privat, i un 11,7% treballen per compte propi, cosa que suggereix més propensió generalitzada de sectors diferents del funcionariat a Espanya a tenir múltiples feines o negocis.
Per tant, seguint la tendència nacional, aquest 9,5% d’ocupats del Tercer Sector amb més d’un treball o negoci pot incloure emprenedors amb salari o sense, treballadors independents, membres de cooperatives o persones que presten ajuda a l’empresa o negoci familiar.