Dijous, 18 abril 2024
spot_img
IniciSALUT MENTALL’Observatori dels Drets de la Infància crearà un grup de treball específic...

L’Observatori dels Drets de la Infància crearà un grup de treball específic per abordar la salut mental

Amb l’objectiu d’assessorar al Govern en aquesta matèria

grup de treball observatori drets de la infancia
Reunió de l’Observatori de Drets de la Infància // Foto: gencat

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va anunciar ahir que l’Observatori dels Drets de la Infància de la Generalitat crearà un grup de treball específic per abordar la Salut mental “i per poder assessorar el Govern en aquesta matèria”.

Ho va dir en la seva intervenció durant la sessió plenària en línia que ha celebrat avui l’Observatori, que presideix com a titular del Departament amb competències en infància. També hi ha participat el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra; la secretària d’Afers Socials i Famílies, Anna Figueras; la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes; el director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), Carles Segura; el director general de Joventut, Àlex Sastre, i la directora de l’Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon. L’Observatori dels Drets de la Infància és un òrgan col·legiat, assessor i consultiu de la Generalitat en matèria dels drets de la infància a Catalunya, format per entitats públiques, privades i experts en l’àmbit.

La consellera ha celebrat la creació d’aquest grup dedicat a la salut mental davant la situació actual: “La crisi sanitària ha fet empitjorar les dades d’afectació de la salut mental dels infants i dels adolescents”, com demostra el fet que “les temptatives de suïcidi entre adolescents de fins a 18 anys han augmentat un 27%”, segons ha detectat el Codi de Risc de Suïcidi de la Generalitat. “Els hospitals també alerten d’aquest increment: de fet, durant aquest primer trimestre de 2021, a Sant Joan de Déu s’ha atès a urgències un 47% més de casos d’adolescents per trastorns mentals”, ha assenyalat. Ha afegit que el departament que lidera treballarà conjuntament amb el Departament de Salut per elaborar i aplicar un Pla específic per a l’abordatge de la salut mental infanto-juvenil.

Els infants, adolescents i joves són “un dels grups de població més afectats per les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia”, a conseqüència de l’augment que ha provocat de famílies en situació de pobresa i risc d’exclusió social, a més d’afegir nous perfils en aquesta situació. Aquesta és també una de les principals conclusions de la diagnosi que va realitzar el grup de treball específic creat a l’Observatori per analitzar l’afectació de la Covid-19 i les seves conseqüències socials i econòmiques sobre la població infantil. Davant d’aquest escenari, la consellera ha defensat que “la recuperació social i econòmica ha d’anar lligada a la disminució de la desigualtat” i cal entendre la pobresa com un problema multifactorial. Per això, considera que no es poden reduir les polítiques d’infància a les que es duen a terme des de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i des de Drets Socials: “Les accions que realitzen la resta de Departaments (com per exemple des d’Educació, Salut, Treball i Empresa…) i les d’altres agents incideixen directament en la infància i les seves famílies”.

Cervera ha realçat la feina que es realitza des de l’Observatori de la Infància: “Necessitem que ens ajudeu a valorar les polítiques que afecten els infants, les que fem com a Departament i les que fa la resta del Govern; necessitem la vostra aportació per a tota la feina de reflexió sobre el món de la infància i l’adolescència, sector especialment polièdric i transversal”.

“Sens dubte, els infants i els adolescents són el futur, però també el nostre present”, ha mantingut la consellera. Per posar-los al centre de les polítiques socials, des del Departament de Drets Socials s’impulsaran accions com l’elaboració d’un nou Pla Integral d’Infància i Adolescència, per millorar les seves condicions de vida i el benestar, i el desenvolupament del Pla de Millora del Sistema d’Atenció a la Infància, l’Adolescència i les seves famílies a Catalunya. Per tal de combatre la pobresa infantil, es crearà l’Estratègia nacional de lluita contra la violència infantil, i es treballarà en el marc de l’Estratègia Catalana per a l’erradicació de la pobresa. També es finalitzarà el desplegament dels Serveis d’Intervenció Socioeducativa no residencial per a infants i adolescents en situació de risc i les seves famílies, i s’impulsaran noves sinergies entre l’Observatori dels drets de la Infància i l’Observatori Català de la Joventut.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content