Una investigació crea un robot que pot detectar les emocions de les persones amb discapacitat intel·lectual

Realitzada per Jainendra Shukla sota la direcció de Domènec Puig, de la URV

investigació robot emocions discapacitat intel·lectual
Jainendra Shukla amb el robot i altres responsables de la investigació // Foto: URV

Una investigació realitzada per Jainendra Shukla sota la direcció de Domènec Puig, de Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili,  (URV) ha aconseguit crear un robot que pot detectar les emocions de les persones amb discapacitat intel·lectual i també proposar accions per a modificar-les, en cas que siguin negatives, o mantenir-les en el temps, en el cas de que siguin positives.

La investigació de Shukla s’emmarca en la seva tesis de doctorat industrial i està enfocada a millorar la rehabilitació cognitiva de les persones d’aquest col·lectiu, amb l’objectiu d’augmentar la seva autonomia i millorar la seva qualitat de vida. Per aconseguir-ho, la investigació s’ha fet en estreta col·laboració amb la Fundació Ave Maria, que està dedicada a la atenció integral de pacients amb discapacitat intel·lectual.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

La finalitat de la investigació és veure com es pot millorar, amb l’ajuda de robots, el nivell de cognició de les persones amb discapacitat intel·lectual a través del reconeixement de les seves emocions i dissenyar activitats i una rehabilitació personalitzada, en col·laboració amb el personal assistencial del centre (metges, pedagogs i psicòlegs).

La investigació es va centrar en captar l’estat emocional dels pacients i el seu nivell d’atenció a partir de senyals fisiològics com l’estat de la pell, el ritme cardíac o l’encefalograma. A través de diferents algoritmes matemàtics i combinant els resultats d’aquestes senyals, el robot pot saber si aquestes persones estan interessades en una activitat concreta o no, i adaptar-se al seu estat emocional, canviant d’activitat si han perdut l’atenció, o detectar si una cançó els agrada o no.

BANER_300X250

La investigació servirà per reduir de forma significativa la càrrega dels cuidadors a l’hora de definir activitats d’estimulació cognitiva per a persones amb discapacitat intel·lectual i oferir una atenció més personalitzada a aquests pacients.

FECETC_Banner_fira si i millor

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*