Diumenge, 19 maig 2024
spot_img
IniciRECERCA I TECNOLOGIAUn projecte busca voluntaris amb discapacitat per identificar les barreres que limiten...

Un projecte busca voluntaris amb discapacitat per identificar les barreres que limiten la seva participació en la societat

'Participa' està liderat per l’Institut Guttmann i compta amb la col·laboració de MIFAS a Girona

accessibilitat projecte voluntaris barreres
L’estudi pretén identificar les barreres amb les que es troben les persones amb discapacitat // Foto: Arxiu

L’Institut Guttmann ha posat en marxa el projecte de recerca social PARTICIPA, que pretén identificar les barreres i els facilitadors amb els quals es troben diàriament les persones amb discapacitat a l’hora de participar en la societat.

La iniciativa, que compta amb la col·laboració de MIFAS a Girona, busca aconseguir la participació mínima de 1.000 voluntaris amb discapacitat -que ja es poden registrar a través d’aquest enllaç – per aportar les seves experiències. La informació resultant es posarà a l’abast d’entitats, organismes públics i la societat en general amb l’objectiu de generar canvis basats en les necessitats reals del col·lectiu.

Josep Maria Ramírez, director de l’Institut Guttmann, explica que “l’estudi parteix de la necessitat de rebutjar una visió de la discapacitat des d’una perspectiva únicament mèdic-rehabilitadora, encara molt estereotipada i inútil per a una societat inclusiva i equitativa com la que pretenem. El principal objectiu de la rehabilitació, més enllà d’aconseguir la major autonomia funcional possible, ha de ser l’apoderament de la persona, la confiança en les seves possibilitats i el desenvolupament d’una vida activa, participativa, de qualitat i d’acord amb el seu propi estil de vida i en equiparació d’oportunitats amb la resta de la societat”

Albert Carbonell, president de Grup MIFAS, destaca que “les persones amb discapacitat moltes vegades hem estat espectadors de com algú decidia per nosaltres. És el moment de passar a ser actors, participar i mostrar la nostra experiència. Aportar les nostres vivències a l’estudi perquè cadascú de nosaltres som diferents però com a col·lectiu tenim molts punts en comú”.

Els facilitadors físics i socials

Els facilitadors són factors físics i socials que milloren el funcionament i redueixen la discapacitat: espais accessibles, productes de suport, una actitud no discriminatòria, oportunitats per a la inserció laboral, polítiques que garanteixin la igualtat de drets… A l’altre costat, les barreres limiten el funcionament i generen discapacitat: espais no accessibles, falta de tecnologies assistencials o de suport, obstacles per accedir al món laboral, actituds negatives de la població que generen discriminació, absència de polítiques i serveis pensats per a tots… “De vegades fins i tot són situacions que semblen ja solucionades, però que en realitat segueixen generant discapacitat. Anar a el teatre i que l’entrada accessible sigui per la porta del darrere t’obliga a separar-te del teu grup, anar per espais que no són els comuns per al públic general i que en ocasions acabis veient l’obra separada dels teus amics. Així que entrant per la porta del darrere no acabes entrant com els altres”, explica Júlia Castelló, terapeuta ocupacional de l’Institut Guttmann i voluntària del projecte. A més de les barreres físiques, hi ha multitud de factors menys evidents que també dificulten la participació. “Fer una reserva en un restaurant i que en arribar t’indiquin que hauries d’haver avisat que vas en cadira de rodes és una mostra que l’entorn no és accessible i a més t’acaba generant cert sentiment de culpa, perquè sembla que el problema és teu per no avisar i no d’ells per no tenir espais accessibles”, comenta Jana Arimany, també voluntària de l’estudi.

Participació ‘online’ 

El projecte està obert a totes les persones majors d’edat d’Espanya i Andorra i que tinguin una discapacitat. També a persones amb una discapacitat que participin mitjançant una figura de suport, com un familiar, assistent personal, amic, etc. Els investigadors assenyalen la importància d’aconseguir una cohort de voluntaris el més àmplia possible, per a que els resultats siguin un reflex fidel de la realitat. La participació dels voluntaris en el projecte serà online: rebran un seguit de qüestionaris que abastaran diferents aspectes que determinen la seva participació: mobilitat, habitatge, lleure, ocupació, relacions personals… A més, disposaran d’un fòrum on compartir els seus dubtes i experiències.

L’estudi compta amb una àmplia llista d’ambaixadors, com el cantant Joan Manuel Serrat, l’actriu Myriam Gallego, el pilot de ral·li Albert Llovera o la periodista Elisenda Camp.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content