Dissabte, 4 desembre 2021
IniciDependènciaEl CEDDD reclama un canvi en la regulació de l’IMV per a...

El CEDDD reclama un canvi en la regulació de l’IMV per a les persones amb discapacitat i/o dependència

Considera que les prestacions específiques per al col·lectiu no s’han de sumar pel càlcul de l’IMV

accessibilitat web telefon ingres minim vital imv

El Consejo Español para la Defensa de la Discapacidad y la Dependencia (CEDDD) ha reclamat un canvi en la regulació de la normativa que dona accés a l’Ingrés Mínim Vital (IMV) per a les persones amb discapacitat.

Per l’entitat, els criteris legislatius de l’IMV a Espanya, aprovats pel Reial decret llei 20/2020, de 29 de maig, no han estat prou sensibles a la realitat particular de les persones amb discapacitat, un dels col·lectius socials més perjudicats per l’exclusió i la pobresa.

fiare banca etica crowdfunding

Segons la normativa, en l’actual el càlcul de l’IMV s’inclou les diferents actuacions específiques de la persones amb discapacitat i/o dependència, que entenem discriminatòries per diversos motius:

Les persones amb discapacitat i les seves famílies requereixen un major cost econòmic per a la seva rehabilitació i benestar bàsic i complet. Les prestacions específiques que reben són directament aplicables a les necessitats d’aquest col·lectiu vulnerable amb més necessitats que les persones sense discapacitat, de manera que aquestes prestacions no s’han de computar en el càlcul del IMV com a mesura de discriminació positiva orientada a la inclusió social de persones amb discapacitat i/o dependència.

Per aquest motiu, en la majoria dels casos, la causa per denegar la prestació a persones amb discapacitat és “superar el límit d’ingressos”. Per evitar aquesta discriminació, la regulació de l’IMV hauria de ser compatible amb la percepció de l’assignació econòmica per fill o menor acollit a càrrec amb discapacitat; també han d’estar exempts del càlcul de prestacions d’ingressos, pensions o ajudes públiques concedides a la concurrència d’una discapacitat o per trobar-se en situació de dependència, així com també exceptuar el patrimoni protegit de les persones amb discapacitat.

D’altra banda, també seria desitjable afegir expressament persones amb discapacitat en grau igual o superior al 33 per cent i usuaris d’una prestació de serveis residencials, de caràcter salut social, sanitari o sociosanitari, amb caràcter permanent i finançada amb fons públics. També aconsella actualitzar el llenguatge i el tipus de titular de l’IMV a les persones que tinguin establertes judicialment mesures de suport per a la presa de decisions a persones amb discapacitat segons l’establert en la resolució judicial corresponent. 

Finalment, el CEDDD considera que s’hauria d’afegir a la prestació mensual establerta segons la norma, un complement de discapacitat en el suposat que una de les persones que formen part de la unitat de convivència presenti una discapacitat en grau igual o superior al 33% oficialment reconeguda.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES