
El Consejo Español para la Defensa de la Discapacidad y la Dependencia (CEDDD) ha reclamat un canvi en la regulació de la normativa que dona accés a l’Ingrés Mínim Vital (IMV) per a les persones amb discapacitat.
Per l’entitat, els criteris legislatius de l’IMV a Espanya, aprovats pel Reial decret llei 20/2020, de 29 de maig, no han estat prou sensibles a la realitat particular de les persones amb discapacitat, un dels col·lectius socials més perjudicats per l’exclusió i la pobresa.
Segons la normativa, en l’actual el càlcul de l’IMV s’inclou les diferents actuacions específiques de la persones amb discapacitat i/o dependència, que entenem discriminatòries per diversos motius:
Les persones amb discapacitat i les seves famílies requereixen un major cost econòmic per a la seva rehabilitació i benestar bàsic i complet. Les prestacions específiques que reben són directament aplicables a les necessitats d’aquest col·lectiu vulnerable amb més necessitats que les persones sense discapacitat, de manera que aquestes prestacions no s’han de computar en el càlcul del IMV com a mesura de discriminació positiva orientada a la inclusió social de persones amb discapacitat i/o dependència.
Per aquest motiu, en la majoria dels casos, la causa per denegar la prestació a persones amb discapacitat és “superar el límit d’ingressos”. Per evitar aquesta discriminació, la regulació de l’IMV hauria de ser compatible amb la percepció de l’assignació econòmica per fill o menor acollit a càrrec amb discapacitat; també han d’estar exempts del càlcul de prestacions d’ingressos, pensions o ajudes públiques concedides a la concurrència d’una discapacitat o per trobar-se en situació de dependència, així com també exceptuar el patrimoni protegit de les persones amb discapacitat.
D’altra banda, també seria desitjable afegir expressament persones amb discapacitat en grau igual o superior al 33 per cent i usuaris d’una prestació de serveis residencials, de caràcter salut social, sanitari o sociosanitari, amb caràcter permanent i finançada amb fons públics. També aconsella actualitzar el llenguatge i el tipus de titular de l’IMV a les persones que tinguin establertes judicialment mesures de suport per a la presa de decisions a persones amb discapacitat segons l’establert en la resolució judicial corresponent.
Finalment, el CEDDD considera que s’hauria d’afegir a la prestació mensual establerta segons la norma, un complement de discapacitat en el suposat que una de les persones que formen part de la unitat de convivència presenti una discapacitat en grau igual o superior al 33% oficialment reconeguda.
Tinc un 66% de minusvalidesa i m’han denegat la dependència, amb costa molt desplaçar-me i no puc fer les necessitats bàsiques de la vida quotidiana, per valorar-me van estar 5 minuts una nena que no en tenia ni idea, en va dir “posis agafaments a tot el pis”, això és la merda d’administració que tenim. Podrien proposar una recol·lecció de firmes, perquè per norma o denegant a tothom.