24.3 C
Barcelona
Divendres, 29maig 2020

Un estudi demostra que la migranya i el TDHA comparteixen una base genètica comuna

També has de llegir...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...

COCARMI preocupat perquè es pugui retallar la dotació d’atenció a persones amb discapacitat

Una persona amb discapacitat pujant a un taxi adaptat // Foto: Arxiu El president del Comitè Català de...

El Govern destina més de 9M€ a projectes d’inserció laboral de persones amb discapacitat

Les persones amb discapacitat són un col·lectiu de difícil inserció laboral // Foto: UAB.cat El Departament de Treball,...

estudi migranya i tdha base genètica comuna
Membres del grup de recerca que han participat en la investigació // Foto: Hospital Vall d’Hebron

Segons un estudi publicat a la prestigiosa revista Science la migranya comparteix algunes variants de risc genètiques amb algunes malalties com el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH).

Es tracta de l’estudi més gran que s’ha fet fins al moment a nivell de bases genètiques comunes entre diferents trastorns del cervell i en el que han participat investigadors de tres grups de recerca de Vall d’Hebron. Per realitzar l’estudi s’han inclòs quasi 60.000 mostres de migranyosos i 300.000 controls i en el cas del TDAH 12.645 pacients i 84.435 controls.

En aquest treball, purament estadístic, es van estudiar les bases genètiques de 25 trastorns cerebrals partint d’estudis del genoma de 215.683 pacients i 657.164 controls, i la seva relació amb 17 fenotips (expressió de la genètica en funció de l’ambient) i factors ambientals (fumar, tabac, anys d’educació, índex de massa corporal entre d’altres) d’1.191.588 individus.

Així, mentre que els trastorns psiquiàtrics (especialment esquizofrènia, trastorn bipolar, TDAH, i depressió major) comparteixen variants de risc comunes, és a dir, hi ha una correlació genètica entre ells; els trastorns neurològics (epilèpsia, Alzheimer, Parkinson, entre d’altres) semblen ser diferents entre ells i també dels trastorns psiquiàtrics. “L’excepció és la migranya, un trastorn neurològic que correlaciona significativament amb el TDAH, la depressió major i la síndrome de Tourette (trastorns psiquiàtrics)”, explica la Dra. Patricia Pozo, neuròloga responsable de la Unitat de Cefalees de l’Hospital Vall d’Hebron, cap del grup de recerca Cefalea i Dolor Neurològic del VHIR i una de les autores de l’estudi.

D’altra banda també s’ha demostrat que els trastorns psiquiàtrics -el TDAH en concret- i la migranya tenen fortes correlacions amb paràmetres cognitius (anys d’educació i assoliment de l’etapa universitària) i de trets de personalitat (neuroticisme o inestabilitat emocional). “En el camp de la psiquiatria aquest estudi és molt important perquè posa en relleu la importància de les bases genètiques comunes en molts trastorns com l’autisme, l’esquizofrènia, el TDAH o el trastorn bipolar com a factor de predisposició per a l’aparició del trastorn en funció de determinats agents externs. És a dir, que les variants genètiques juguen un paper fonamental per tal d’explicar perquè el cervell de cada persona es comporta de manera diferent davant un mateix condicionant extern”, afirma el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron, investigador principal del grup de recerca en Psqiuiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR i un dels autors de l’estudi.

D’altra banda, el TDAH a nivell genètic s’ha associat en aquest estudi a un major risc d’obesitat, menys anys de formació acadèmica i major consum de tabac. Segons el Dr. Ramos-Quiroga “aquest estudi demostra novament els problemes de salut i socials que poden patir els pacients amb TDAH”.

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Advertisement -

Últimes notícies

AMPANS estrena una websèrie per explicar la reobertura del restaurant El Canonge

Els cambres mostren a la websèrie els nous hàbits de seguretat que s'han incorporat // Foto: AMPANS AMPANS...

Les entitats de malalties neuromusculars demanen que no es retallin les subvencions del 0,7% de l’IRPF

Concentració amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Neuromusculars // Foto: Federació ASEM La Federació Espanyola de...

La xarxa de salut mental reclama un desconfinament que garanteixi els suports per a tothom

La xarxa de salut mental reclama una desescalada amb garanties per a tothom // Foto: Salut Mental Catalunya

Tornen els #DirectesFCEDF durant el mes de juny amb Susana Rodríguez, jugadora de pàdel adaptat

El proper dijous 4 de juny a les 19h comença una nova edició dels #DirectesFCEDF, una iniciativa...

Acaben les obres de millora d’accessibilitat del cementiri de la Batllòria a Sant Celoni

L’Ajuntament de Sant Celoni ha finalitzat aquesta setmana les obres d’arranjament de la part antiga del cementiri...