Diumenge, 3 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciEDUCACIÓ INCLUSIVAUn de cada cinc estudiants amb discapacitat s’ha sentit “discriminat” a la...

Un de cada cinc estudiants amb discapacitat s’ha sentit “discriminat” a la universitat

Segons el VI ‘Estudi sobre la inclusió de les persones amb discapacitat en el sistema universitari espanyol’

campanya 25N diba
estudiants amb discapcitat discriminat a la universitat
Una estudiant aïllada de la resta d’alumnes de classe // Foto: Servimedia

El 18% dels universitaris amb discapacitat afirmen haver-se sentit discriminat alguna vegada al llarg de les seves carreres, i gairebé el 20% creuen que els seus companys no es comporten amb ells igual que amb la resta.

Així ho posa de manifest el VI ‘Estudi sobre la inclusió de les persones amb discapacitat al sistema universitari espanyol’ de Fundació Universia, presentat aquest dijous al VI Congrés Universitat i Discapacitat que Fundació ONCE organitza a la Universitat de Salamanca.

Amb una mostra de 1.386 alumnes i graduats recentment amb discapacitat de 57 universitats, aquesta recerca busca mesurar el grau d’inclusió de les persones amb discapacitat en el sistema universitari espanyol i mostrar l’evolució que s’ha produït durant els onze cursos acadèmics transcorreguts des de l’arrencada aquest projecte.

Revela que un 44% dels alumnes amb discapacitat van declarar que participen en activitats acadèmiques “sempre que poden”, encara que més d’un 25% tenen la sensació que se’ls “aïlla” en intervenir en aquest tipus d’esdeveniments.

Aquesta participació és inferior quan es tracta d’activitats fora de l’àmbit acadèmic (lleure i temps lliure, esports, etc.), ja que el percentatge baixa al 14% per als que ho fan de manera habitual.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

Consultats sobre els obstacles que en van dificultar la inclusió, el 62,7% dels universitaris van assenyalar l’existència de barreres arquitectòniques o la manca d’adaptació curricular, exàmens i materials en general. El 51% van apuntar les relacions amb el professorat; un altre 43,8% van parlar de “dificultats diverses”; un 43% van esmentar “temes de tipus burocràtic”, i el 35,3% van destacar els “problemes amb altres estudiants”.

Perfil

El curs 2021-22, el nombre d’estudiants amb discapacitat a la universitat espanyola va ser de 22.156, cosa que representa un 1,6% de l’alumnat total (1.386.981).

Dels primers, el 51,9% duia a terme els seus estudis a universitats presencials, mentre que el 48,1% ho feia a universitats a distància.

Pel que fa al sexe, el percentatge de dones matriculades el curs 2021-2022 a les universitats espanyoles va ser del 56%, davant del 44% d’homes.

El 13,1% de les alumnes consideren que el fet de ser dona els va suposar “més dificultats i un tracte discriminatori en l’accés als estudis”, obstacles que, segons el 14,4%, es van mantenir al llarg de les seves carreres.

Un altre resultat de l’informe apunta al descens del percentatge d’estudiants amb discapacitat a mesura que avança el nivell formatiu. Si representa l’1,3% de la matrícula als graus (primer i segon cicle), passen al 0,1 als estudis de postgrau, màster i doctorat.

Per tipus de discapacitat, la física o la orgànica representa un 34,1% del total d’aquests estudiants. La segueixen la discapacitat intel·lectual o del desenvolupament, amb un 13,3% del total; la sensorial (10,9%); i la de tipus psicosocial o relacionada amb la salut mental, amb un 4% d’estudiants.

Atenent la branca d’estudis, el nombre més gran d’alumnes amb discapacitat estava matriculat en disciplines de Ciències Socials i Jurídiques. A continuació figuren les matriculacions en curses STEM i, finalment, els estudis d’Arts i Humanitats.

En canvi, la fotografia varia si es considera la proporció d’estudiants amb discapacitat respecte al total d’alumnes. Així, el percentatge més elevat es va donar a la branca d’Arts i Humanitats, amb un 2,2%; Ciències socials i jurídiques, amb un 1,2%, i als estudis STEM (0,7%).

Ocupació

El treball destaca que un 60,6% dels estudiants amb discapacitat consideren que tindran més dificultats que la resta dels companys a l’hora de trobar feina.

Amb vista al futur, un 60,5% d’aquests alumnes xifraven les seves expectatives a “continuar ampliant la seva formació en finalitzar els seus estudis”, mentre que un 54% pensaven buscar una feina relacionada amb la formació cursada.

El 31% van afirmar que optarien per l’ocupació pública i un 21% que desenvoluparien la carrera professional dins l’àmbit acadèmic. Per sota del 20% hi ha opcions com l’emprenedoria, amb un 14,9%, i canviar de formació, amb un 5,3%. Per acabar, només un 15,6% dels estudiants afirmen haver rebut orientació laboral per part de l’oficina d’ocupació.

Serveis

El 96,5% de les universitats participants comptaven amb un servei encarregat de l’atenció a les persones amb discapacitat, la majoria dependent d’algun vicerectorat, especialment dels estudiants. A 9 de cada 10 universitats aquesta atenció es gestiona a través d’un servei, oficina o àrea interna de la pròpia institució educativa.

El 80% dels Serveis d’Atenció a Estudiants amb Discapacitat de les universitats consultades disposen d’un Servei d’Assessorament i Orientació Psicoeducativa.

A l’edició anterior d’aquest estudi, un total de 2933 estudiants amb discapacitat van assegurar haver rebut aquest suport (1.356 homes i 1.577 dones). Resulta molt significatiu l’aumestudiants atesos en el curs 21/22, amb un total de 7.284.

Pel que fa a l’associacionisme, un 47,4% de les universitats van reportar participació d’universitaris amb discapacitat a associacions d’estudiants, encara que el percentatge d’universitats que té associacions d’estudiants amb discapacitat no arriba al 10%.

Un 22,8% de les universitats asseguren tenir en compte les persones amb discapacitat en el disseny de tots els plans d’estudi en els diferents graus universitaris. A més, es desenvolupen activitats de R+D+i en matèria de discapacitat a més d’un 85% de les universitats. Dins d’aquestes, destaquen els projectes de recerca relacionats amb la discapacitat.

Accessibilitat

El curs 2021-2022, gairebé 9 de cada 10 universitats havien avaluat els nivells d’accessibilitat (86%).

Les seves anàlisis es van centrar en espais físics com ara biblioteques i centres universitaris (91,7%); les zones de restauració (75%); les instal·lacions esportives (70,8%); els recursos digitals, com ara webs de la universitat o campus virtuals (70,8%), i les eines informàtiques (66,7%).

Al mateix curs, un 45,6% de les universitats enquestades van indicar que tenien implementats plans d’accessibilitat universal i disseny per a totes les persones per millorar-ne l’accessibilitat. El treball subratlla finalment que el 92% dels estudiants afirmen no tenir cap dificultat quant a l’accés al campus virtual ia la resta de serveis en línia.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content