Aquest article està especialment dedicat a la salut mental perinatal, com a punt de partida que ens permeti reflexionar sobre l’atenció a la salut de les persones amb diversitat funcional física, sensorial i mental, i conèixer així com accedeixen als serveis de salut sexual i reproductiva.
La nostra formació és àmplia i ens capacitat per atendre a les persones de tots els àmbits de la salut sexual i reproductiva al llarg de la vida. Però, estem sent professionals realment inclusives i accessibles per al 10% de la població, concretament les persones amb discapacitat (diversitat funcional).
En un moment històric en què, gràcies a internet, es té accés a tots els protocols sanitaris de qualsevol lloc del món, per llunyà que sigui, i és possible compartir-los amb qualsevol persona, resulta paradògic que no podem veure la gran pandèmia silenciosa que ens anvaeïx: la soledat no desitjada. Aquesta pandèmia té greus conseqüències en la salut mental d’aquelles persones que la pateixen, sent determinats grups poblacionals especialment vulnerables a ella, com són les persones de la tercera i quarta edats i aquelles amb discapacitat.
Al llarg dels anys, s’han sumat esforços i s’han aconseguit millores molt importants en programes dirigits a determinats grups poblacionals (joves, població gestant, puèrperes i persones lactants…). No obstant, l’accés al sistema de les persones amb diversitat física, sensorial o mental que també precisen la nostra atenció, segueix sent escàs. El nostre territori professional segueix resultant un espai no segur per a aquestes persones, que continuen patint estigma i discriminació, en moltes ocasions, per la nostra falta de formació i sensibilitat sobre aquests temes.
Quantes sessions sobre educació sexual, mètodes anticonceptius i preparació al naixement hem ofert a dones, joves, parelles amb diversitat física, sensorial o mental?
Totes les persones mereixen l’accés a una atenció en salut sexual i reproductiva de qualitat, inclusiva, accessible i respectuosa.
Com ens plantegem arribar a atendre a grups poblacionals que pateixen aquesta soledat no desitjada? Com farem per apropar els nostres serveis a aquestes persones?
Autor/es: Eva Vázquez Segura, Àngels Paulí Cabezas i César León Ortega (article publicat a la revista Matronas Profesión)