Dissabte, 13 agost 2022
Dissabte, 13 agost 2022
IniciDestacadesTreball i habitatge, principals causes de vulneració dels drets de les persones...

Treball i habitatge, principals causes de vulneració dels drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica durant el 2020

ECOM presenta el primer informe Radar ECOM amb totes les discriminacions detectades per l'entitat

presentacio primer informe radar ecom vulneració drets persones discapacitat
Antonio Guillén i Inma Gómez durant la presentació de l’informe // Foto: ECOM (twitter)

ECOM, l’entitat més representativa de la discapacitat física i/o orgànica a Catalunya, ha presentat aquest matí el primer informe Radar ECOM, un document que recull les discriminacions i vulneracions de drets de les persones amb discapacitat que ha detectat durant tot el 2020 a través de les activitats que desenvolupa.

L’objectiu de Radar ECOM, que neix amb la voluntat de publicar-se anualment, és fer visibles les vulneracions de drets que pateixen les persones amb discapacitat física i/o orgànica (actualment n’hi han a Catalunya 331.950) i fomentar la presa de consciència per part de tota la societat sobre la situació de desigualtat en què viuen, així com promoure canvis en les polítiques públiques que afavoreixin la plena inclusió social en igualtat d’oportunitats d’aquest col·lectiu.

En aquesta línia s’ha manifestat Antonio Guillén, president d’ECOM assegurant que “malgrat que al nostre ordenament jurídic existeixen lleis i normatives que promouen, protegeixen i defensen el gaudi ple –i en condicions d’igualtat- de tots els drets humans i llibertats de les persones amb discapacitat, i de la publicació el 2006 de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat per part de l’ONU, el que l’experiència ens demostra és que, sovint, aquesta legislació no s’aplica i els drets de les persones amb discapacitat es veuen vulnerats constantment”.

El president de l’entitat, que ha estat acompanyat en la presentació de Montserrat García, membre de la Junta Directiva, i Inma Gómez, responsable de l’àrea de Defensa dels Drets, ha encoratjat les persones amb discapacitat a denunciar les vulneracions de drets que pateixen ja que molt sovint les discriminacions queden invisibilitzades i ocultes per la infradenúncia. “Hem d’avançar encara molt en el coneixement dels propis drets i perdre la por a denunciar. Si no visibilitzem les injustícies ens costarà molt més defensar i reivindicar els nostres drets”, ha afegit.

En la inauguració de l’acte, que s’ha fet en format virtual, ha intervingut Anna Figueras, secretària d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, que ha expressat el compromís del nou Govern per seguir treballant pels drets de les persones amb discapacitat, amb la represa d’iniciatives aturades com el Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat o l’aprovació del decret d’assistència personal però també l’impuls de nous projectes com la revisió dels models d’atenció a les persones amb discapacitat, entre altres. 

També hi ha assistit Joan Ramon Riera, regidor de Joventut, Infància, Gent Gran i Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona, qui ha fet menció a la recentment lliurada Medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament a la Federació ECOM per la seva trajectòria de 50 anys, i qui ha assumit públicament que sovint des de les administracions públiques es vulneren els drets de les persones amb discapacitat i en aquest sentit ha afirmat que “l’informe d’ECOM és necessari i oportú perquè és important veure on hem fallat i què ens queda per fer”.

Les vulneracions de drets

L’informe Radar ECOM combina l’anàlisi quantitatiu (basat fonamentalment en les consultes rebudes a ECOM al llarg de 2020) i l’anàlisi qualitatiu, fonamentat, principalment, en la informació recollida a través d’enquestes, de la participació de persones amb discapacitat en grups, reunions i diferents espais de debats generats per la federació durant l’any passat. S’ha centrat concretament en l’anàlisi de nou drets: el dret a l’accessibilitat i la mobilitat personal; el dret a la vida; el dret a viure de forma independent i a ser inclòs en la comunitat; el dret a l’habitatge; el dret a l’educació; el dret a la salut; el dret al treball; el dret a un nivell de vida adequat i protecció social; i el dret a la participació a les activitats culturals, de lleure i esportives.

Pel que fa a les consultes per part de persones amb discapacitat física i/o orgànica, al llarg de 2020, ECOM n’ha atès un total de 508, de les quals 121 feien referència a alguna discriminació o vulneració de dret per raó de discapacitat. D’aquestes 121, el dret al treball ha estat el que ha generat major nombre de consultes (un 32% del total), seguit pel dret a l’habitatge (un 20%), el dret a la participació en les activitats culturals, de lleure i esportives (un 17%), del dret a l’accessibilitat i la mobilitat (un 11%), del dret a un nivell de vida adequat i protecció social (un 7%), el dret a la salut (un 6%), el dret a viure de forma independent (el 5%) i el dret a l’educació (el 2%). Cal destacar que s’ha rebut un major de consultes en relació a la vulneració de drets per part de les dones.

Una de les realitats que constata l’informe és l’agreujament de la situació de desigualtat que pateixen les persones amb discapacitat física i/o orgànica a conseqüència de la Covid-19 en tots els àmbits.

En l’apartat de la inclusió laboral “aquesta crisi ha donat visibilitat a les carències del sistema i ha tornat a posar sobre la taula la necessitat de revisar el model d’inclusió laboral de les persones amb discapacitat física i/o orgànica i dotar-lo d’un finançament adequat i suficient, doncs la feina és fonamental per poder dur a terme projectes de vida independent”, ha reivindicat Guillén.

L’altre àmbit en el que s’ha viscut una major vulneració dels drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica, segons l’informe Radar ECOM, ha estat el dret a un habitatge accessible i assequible. 

Tal com recull l’informe, l’habitatge ja era també un problema abans de la pandèmia però ara s’ha agreujat també encara més, per l’augment de la despesa per la llar durant el confinament (i la reducció d’ingressos de les famílies per les afectacions laborals que han patit), que ha incrementat la dificultat per fer front als preus abusius dels pisos (tant de lloguer com de propietat) i per l’escassa oferta d’habitatge accessible.

Tenir en compte la diversitat

A la vista de les dades de l’informe, des d’ECOM reclama a les administracions que cal tenir en compte la heterogeneïtat i diversitat de les persones per tal de d’adequar l’atenció a les seves necessitats específiques. També reclama que s’abordi seriosament la revisió i remodelació dels models d’atenció a les persones amb discapacitat, després de l’experiència viscuda en els centres residencials durant la pandèmia. Així mateix, s’ha reclamat l’impuls de l’assistència personal, un recurs que durant el darrer any s’ha vist que és més segur i el que millor garanteix l’autonomia i els drets de les persones.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content