Dijous, 6 octubre 2022
Dijous, 6 octubre 2022
IniciEntitatsL’Ajuntament de Barcelona concedeix la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a la...

L’Ajuntament de Barcelona concedeix la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a la Federació ECOM pel seu 50è aniversari

Per la seva contribució a fer una ciutat més inclusiva i accessible per a les persones amb discapacitat física i/o orgànica

concessió medalla or merit civi bcn a la federacio ecom
Moment previ al Plenari amb representants de l’Ajuntament i de la federació // Foto: ECOM

El Plenari de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir concedir la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de Barcelona a la Federació ECOM en reconeixement dels seus 50 anys treballant per a la inclusió de les persones amb discapacitat física i/o orgànica i per a les entitats del col·lectiu.

D’aquesta manera la capital catalana concedia el seu màxim guardó a l’entitat com a mostra de gratitut per ajudar des de fa mig segle a fer de Barcelona una ciutat més accessible i inclusiva per a les persones d’aquest col·lectiu. D’aquesta manera, per exemple, ECOM ha encapçalat iniciatives pioneres d’atenció com el Servei d’Assistència Personal, del qual n’és referent.

Banner 300x250px EnBucle3

Davant d’aquest reconeixement, el president d’ECOM, Antonio Guillén, ha assegurat que “aquest reconeixement és el fruit de 50 anys de feina al costat de les persones, entitats, administracions i empreses que ens han acompanyat durant aquest camí per aconseguir una societat més inclusiva, on les persones amb discapacitat puguem exercir realment els nostres drets”.

“Volem aprofitar aquesta oportunitat que ens brinda l’aniversari per compartir els èxits i canvis aconseguits, agrair la implicació dels agents implicats i fer visibles els reptes de futur als quals ens hem d’enfrontar juntes” ha manifestant Guillén, que també ha afegit que encara hi ha molt per fer: “considerem que s’ha de continuar treballant per acostar les normatives a la Convenció Internacional del Drets de les Persones amb Discapacitat, així com també s’ha de treballar perquè els fons Next Generation arribin també al Tercer Sector”.

Durant el Ple Municipal els diferents representants dels grups polítics han tingut paraules de reconeixement i d’elogi cap a la trajectòria de la Federació.

La representant d’Esquerra Republicana per Catalunya, Montserrat Benedí, ha començat la seva intervenció senyalant que “al llarg d’aquestes cinc dècades, ECOM s’ha convertit, sens dubte, en una de les entitats de referència i interlocutora reconeguda i legitimada pel desenvolupament de polítiques que afavoreixin la igualtat d’oportunitats” constatant, així, el paper rellevant que ha adquirit l’entitat durant la seva trajectòria. “La tasca que realitza ECOM, és fonamental per aconseguir una societat inclusiva on poder fer efectiu l’exercici dels drets de totes les persones per igual”, ha afegit.

Per part dels Comuns, la seva representant, Gemma Tarafa, ha recalcat el volum i la qualitat de les actuacions de la Federació dient que “avui concedim un reconeixement imprescindible a la feina ingent, incansable, amb rigor, constructiva i que ha generat ponts. Una feina que ha ajudat a construir una ciutat molt més amable i accessible per les persones amb discapacitat, per totes les persones”.

El representant dels socialistes, Joan Ramón Riera, ha fet referència als inicis de la Federació per referir-se a la seva funció alliberadora per a les persones amb discapacitat i la societat en general, indicant ‘La Federació ECOM es va constituir en temps de dictadura, portant un missatge de llibertat que encara avui defensa amb les seves actuacions’ ha començat. “La ciutat us necessita, no arribarem a una plena inclusió sense vosaltres ni les entitats que defensa els drets de les persones amb discapacitat” ha afegit. 

“La Federació ECOM és l’autèntica referent i pionera en el model d’atenció d’Assistència Personal per a persones amb discapacitat”, ha explicat Neus Munté, de Junts per Catalunya, que ha fet referència d’aquesta manera al canvi en el model de l’atenció a les persones amb discapacitat produït durant els darrers anys. “El model d’atenció a les persones amb discapacitat física del nostre país i la nostra ciutat no s’entendria sense ECOM”, ha remarcat Munté.

Una llarga i intensa trajectòria

La Federació ECOM ha treballat durant 50 anys al servei de les seves entitats federades i al costat de les persones amb discapacitat física i/o orgànica per avançar cap a una societat més inclusiva en què l’exercici dels seus drets es faci efectiu. Actualment, la federació està constituïda per 120 entitats de persones amb discapacitat física i/o orgànica de tota Espanya (108 de Catalunya).

L’entitat ha treballat sempre per fer visible el col·lectiu, ja sigui amb la celebració de les primeres Jornades ECOM a Montjuïc (1971) o la creació del primer cens directe de persones amb discapacitat; com participant en processos reivindicatius, per exemple les que van portar al tancament del SEREM (Servicio de Rehabilitación de Minusválidos) en 1977 o a la creació de l’IMPD, (Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona) l’any 1988; o col·laborant en la implantació de projectes pioners d’atenció, entre els quals destaquem el Servei d’Assistència Personal, que gestiona des de l’any 2007, el lligam i les aportacions de la Federació cap a la ciutat han estat innegables.

La Federació ECOM és també un referent de l’àmbit de la discapacitat a escala autonòmica i estatal, des del moment de la seva creació. En són clars exemples la seva participació en la ‘Minusval – 74, la primera conferència nacional per a la integració de les persones amb discapacitat a la societat, que va concloure amb la creació de la Comissió Interministerial, amb tres representants de la Federació ECOM; el seu paper protagonista en la redacció i posterior promulgació de la Llei d’Integració de Minusvàlids, la LISMI, el text bàsic de referència per a persones amb discapacitat; les seves aportacions i esmenes a les diferents normatives, que persegueixen la seva alineació al que estableix la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU; les seves propostes a les administracions públiques del nostre país en cada cita electoral o els seus posicionaments sobre problemàtiques concretes que afecten les persones amb discapacitat.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content