Dilluns, 24 març 2025
IniciDISCAPACITATTerrassa endureix els criteris de les reserves d’aparcament per a persones amb...

Terrassa endureix els criteris de les reserves d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda o discapacitat

El nou reglament municipal s'adapta al nou Codi d'Accessibilitat de Catalunya, incrementant el grau de mobilitat reduïda necessari i eliminant certes modalitats de reserva

Terrassa adapta el Codi d’Accessibilitat i endureix els criteris per a les reserves d’aparcament
Senyal d’aparcament destinat a persones amb discapacitat // Foto: Síndica de Greuges

L’Ajuntament de Terrassa ha adaptat el nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya (Decret 209/2023, de 28 de novembre), introduint modificacions que afecten la concessió de les reserves d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda o discapacitat. La normativa suposa canvis importants en les dues modalitats de reserva existents:

  • Conductors titulars: persones amb discapacitat reconeguda i barem de mobilitat positiu que resideixin a Terrassa i disposin de permís de conduir vigent.
  • No conductors: persones residents a Terrassa des de fa més de tres anys amb discapacitat reconeguda, certificat de dèficit visual o dependència d’aparells tècnics per a funcions vitals.

Principals modificacions del nou reglament

L’aplicació de la nova normativa comporta diversos canvis en les condicions d’accés a les places reservades:

  • Augment del grau de mobilitat reduïda per accedir a una plaça per a no conductors. El percentatge mínim passa del 65% al 75%, restringint l’accés a aquelles persones amb una mobilitat més severament afectada.
  • Eliminació de les reserves d’aparcament per a l’accés als centres d’estudis. Fins ara, els conductors titulars d’una targeta de mobilitat reduïda podien sol·licitar una plaça d’aparcament pròxima al centre educatiu. Aquesta opció desapareix amb la nova regulació.
  • Increment de les sancions per ús indegut de les places reservades. La multa mínima per ús fraudulent augmenta a 301 euros, amb sancions que poden arribar fins als 6.000 euros, segons la Llei d’accessibilitat 13/2014.
  • Limitació del temps d’estacionament a zones de càrrega i descàrrega. Es fixa un màxim d’una hora per estacionar en aquestes zones. Durant el primer any d’aplicació, no es sancionarà l’excés de temps, però després es duran a terme controls horaris.

Aplicació del reglament i renovació de reserves

L’aprovació del reglament es tractarà al Ple municipal del 28 de febrer i entrarà en vigor 15 dies hàbils després de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província. Les persones amb una reserva vigent la mantindran fins a la seva caducitat, moment en què hauran de renovar-la d’acord amb els nous criteris.

Aquestes modificacions s’han presentat a la Taula Local de Capacitats Diverses i Accessibilitat, on col·lectius, entitats i tècnics municipals han conegut els canvis i les implicacions de la nova normativa.

Amb l’entrada en vigor d’aquest nou reglament, queden derogats el Decret 135/1995, que desenvolupava la Llei 20/1991 sobre accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques, i el Decret 97/2002, que regulava la targeta d’aparcament per a persones amb discapacitat.

Com sol·licitar la reserva d’estacionament?

El tràmit per demanar la targeta de reserva d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda o discapacitat es pot realitzar a través de la seu electrònica de l’Ajuntament de Terrassa o presencialment a les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) amb cita prèvia.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES