
Unwoven Reminiscence és una iniciativa que forma part del programa de la Festa de la Llum de Manresa, reconeguda com un dels deu tresors del Patrimoni Immaterial Cultural de Catalunya i Andorra.
La instal·lació està composta per vuit tapissos teixits per persones amb diversos graus de deteriorament cognitiu ateses al Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Aquests teixits serveixen com a llenços on es projecten imatges dels records més significatius dels participants, generades amb Intel·ligència Artificial (IA) a partir d’hores de converses amb els creadors del projecte.
Creat per theca.studio i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, a través del programa Torrents d’Art, aquest projecte artístic es podrà veure a la Capella de Sant Ignasi Malalt, un espai emblemàtic de la ciutat.
Preservar la memòria a través de la creativitat
Un dels impulsors del projecte és David Prades, treballador social, qui va identificar la importància de recollir i preservar els records de pacients en residències i hospitals abans que es perdessin. Aquest exercici de rememoració va resultar ser un estímul cognitiu valuós.
Prades es va associar amb Thinh Truong, dissenyador multidisciplinari, qui ja havia explorat la creació d’imatges amb IA en altres projectes. Junts van fundar theca.studio, i Unwoven Reminiscence es converteix en la seva primera col·laboració.
“El nostre objectiu és preservar les memòries i donar veu a col·lectius sovint invisibilitzats a través de l’art i la ciència”, explica Prades.
Un procés creatiu en diferents fases
El projecte es va desenvolupar en diverses etapes. La primera fase es va centrar en la recol·lecció de dades, a partir de la participació de vuit persones ateses a les unitats d’Atenció Intermèdia i Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Mitjançant converses, es reconstruïen records d’infantesa i adolescència fins al present. Aquests records es van recrear fidelment amb IA.
Posteriorment, es va realitzar una enquesta de deu preguntes sobre les emocions associades a aquests records. Les respostes es van traduir en patrons binaris (1 per a records positius, 0 per als negatius), que es van convertir en patrons únics per als tapissos que cada participant teixia.
Finalment, els vuit tapissos es van penjar i es van utilitzar com a suport per projectar els records en format audiovisual, combinant memòria, tecnologia i artesania en una experiència immersiva.
Un projecte amb potencial per a la recerca en neurologia
Els resultats de Unwoven Reminiscence van captar l’atenció del Dr. Antoni Callén, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Sant Joan de Déu Sant Boi. Callén veu en aquest projecte una possible aplicació per a pacients amb malalties neurològiques, especialment en l’estimulació cognitiva.
Segons el doctor, aquesta proposta es relaciona amb Cognivitra, un altre projecte del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i obre la porta a una nova línia d’investigació en deteriorament cognitiu.
A través d’Unwoven Reminiscence, l’art i la tecnologia s’uneixen per conservar la memòria i donar una nova dimensió als records personals, transformant-los en un llegat artístic i científic perdurable.