Dimarts, 20 febrer 2024
IniciACCESSIBILITAT UNIVERSALTarragona marca el compromís amb l’accessibilitat de les Ciutats Patrimoni de la...

Tarragona marca el compromís amb l’accessibilitat de les Ciutats Patrimoni de la Humanitat

La ciutat ha acollit durant dos dies el congrés “Accessibilitat a les ciutats patrimoni de la humanitat”

congrés accessibilitat a les ciutats patrimoni de la humanitat
El congrés s’ha celebrat a la sala Eutyches del Palau Firal i de Congressos de Tarragona // Foto: Ajuntament de Tarragona

Aquest passat dijous al migdia va concloure el congrés “Accessibilitat a les ciutats patrimoni de la humanitat”, una iniciativa coorganitzada pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya (GCPHE) i l’Ajuntament de Tarragona, amb el suport del Ministeri de Cultura i la Fundación ACS. L’esdeveniment va tenir lloc al Palau Firal i de Congressos de Tarragona els dies 31 de gener i 1 de febrer.

Durant aquest congrés, les Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya van expressar públicament el seu compromís amb l’accessibilitat com un dels pilars de la gestió del patrimoni, juntament amb l’educació, la seguretat, el medi ambient i la conservació i senyalització dels monuments i recintes.

L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, va ser l’encarregat de presentar les conclusions del congrés, en les quals va destacar “l’accessibilitat universal com a dret de totes les persones” i un “enfoc de l’accessibilitat que ha superat clarament la seva vinculació material amb el urbanisme i l’arquitectura i s’ha obert a la cultura, a les tradicions, a les festes, a les noves tecnologies, a polítiques d’igualtat o a inclusió i, en definitiva, a una nova sensibilitat que ens fa a tots més humans”.

Viñuales també va repassar els avenços en la legislació sobre accessibilitat, subratllant la necessitat de dotar-los de “pressupostos, recursos i capital humà”. Va elogiar l’aposta del GCPHE per l’accessibilitat, des dels seus estatuts que marquen “un clar compromís amb l’establiment de mesures que afavoreixin l’accessibilitat i la sostenibilitat” fins a les accions concretes, com el “Llibre Blanc de la gestió del Patrimoni Històric i Arqueològic”, la “Guia de Bones Pràctiques en accessibilitat” i projectes específics com l’app “Ciudades Accesibles, les maquetes tiflològiques i les guies de visites accessibles”.

Com a membre de la Comissió Executiva del Grup, Viñuales va recordar els èxits d’Àvila i San Cristóbal de La Laguna, reconegudes amb els Access City Awards pel seu treball en favor de l’accessibilitat.

La cloenda va comptar amb la presència de Iago Lestegás, regidor d’Urbanisme, Habitatge i Ciutat Històrica de l’Ajuntament de Santiago de Compostel·la, representant del GCPHE. Va destacar que l’accessibilitat és un “element fonamental en el dret a la ciutat” i “quelcom transversal que representa un dels grans reptes del futur”.

Amb l’acte de cloenda, es van tancar dos dies de debat sobre un aspecte clau en la gestió del patrimoni, abordant temes com aliances publicoprivades per promoure l’accessibilitat, el marc europeu en la matèria, el potencial de les noves tecnologies per afavorir l’accessibilitat del patrimoni, plans d’accessibilitat, casos de bones pràctiques o la comprensió del Valor Universal Excepcional (VUE) dels llocs o béns patrimoni de la humanitat com a part fonamental de l’accessibilitat.

Durant el segon dia del congrés, van tenir lloc intervencions d’Elena Chapa de Peña d’Open Europe i de Mònica Borrell, Lluís González i Laia Tubio, que van parlar del potencial de la tecnologia 3D en l’accessibilitat del patrimoni. També es van realitzar tallers a càrrec de l’arquitecte E. Rovira-Beleta, el Far i la Xarxa de Museus de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, així com una taula de debat sobre casos de bones pràctiques a les ciutats patrimoni de Santiago de Compostel·la, Segòvia, Toledo i Úbeda.

En el programa del primer dia, les ponències van ser a càrrec de Míriam Ugarte del Ministeri de Cultura; Elena Mier Torrecilla de la Fundació ACS; José Luis Borau de la Fundació ONCE; Israel Muñoz de l’Ajuntament d’Àvila; Susana Reyes de l’Ajuntament de San Cristóbal de la Laguna; Carme Gilabert de l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries; Enrique Rovira-Beleta, arquitecte i consultor d’accessibilitat; i un equip tècnic de l’Ajuntament de Tarragona. També es van dur a terme dues taules de debat sobre casos de bones pràctiques a les ciutats patrimoni d’Alcalá de Henares, Àvila, Baeza, Càceres i Còrdova, i de Conca, Eivissa, Mèrida i Salamanca.

Amb una assistència de 86 persones, les jornades es van desenvolupar a la sala Eutyches del Palau Firal i de Congressos de Tarragona, amb una resposta positiva i completa de les inscripcions, destacant el seu èxit i la seva contribució a aprofundir en les qüestions rellevants de l’accessibilitat en el context del patrimoni.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content