24.3 C
Barcelona
Divendres, 29maig 2020

Susi Cordón: “Necessitem ajuda per poder garantir la sostenibilitat dels nostres serveis”

També has de llegir...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...

COCARMI preocupat perquè es pugui retallar la dotació d’atenció a persones amb discapacitat

Una persona amb discapacitat pujant a un taxi adaptat // Foto: Arxiu El president del Comitè Català de...

El Govern destina més de 9M€ a projectes d’inserció laboral de persones amb discapacitat

Les persones amb discapacitat són un col·lectiu de difícil inserció laboral // Foto: UAB.cat El Departament de Treball,...
susi cordón, directora aprenem
Susi Cordón, Directora d’Aprenem // Foto: Associació Aprenem

D’un temps ençà, la reducció de les subvencions públiques i l’increment de les necessitats dels col·lectius més vulnerables ha suposat per a les entitats d’iniciativa social un repte en el redisseny i la creació de projectes innovadors que siguin prou engrescadors per captar l’atenció de possibles patrocinadors i comptar amb noves fonts de finançament.

En aquest camí d’aprenentatge a cercar noves formes que contribueixin a fer sostenible les nostres entitats s’ha afegit la recent situació d’emergència sanitària generada per la COVID-19 i la regressió econòmica actual que ha suposat un nou revés per a tota la societat en general i, en concret, per la viabilitat de les entitats del tercer sector que basen les seves accions en programes i projectes d’atenció directa implicant la necessitat, en un temps rècord, de reinventar i reajustar els seus serveis per garantir l’acompanyament i suport a les persones, com ha estat el nostre cas.

El passat mes de març des de l’associació, seguint les recomanacions sanitàries, es van tancar tots els serveis per garantir la seguretat tant dels participants com de l’equip de professionals.

Aquesta primera etapa de confinament ha suposat una etapa d’incertesa i desorientació pel que fa a com estructurar i organitzar el treball de l’equip de professionals d’atenció directa, com decidir quins serveis podíem mantenir i de quina manera, com oferir atenció i acompanyament a les persones amb autisme i les seves famílies, com adaptar les activitats planificades a la situació actual i continuar al costat de les persones sòcies, quina metodologia de coordinació utilitzar per garantir una atenció de qualitat, com establir canals de comunicació estables entre tot l’equip de professionals, etc.

Així mateix, un altre repte important que va suposar aquesta etapa per a l’associació, va ser l’elaboració d’un pla de contingència per garantir la viabilitat i sostenibilitat de la mateixa que va suposar prendre decisions contundents, però necessàries.

Superada aquesta primera fase i reorganitzats i situats en una situació de confinament que es perllonga, hem estat treballant en redissenyar activitats i serveis per tal de poder donar continuïtat a la missió de l’entitat: acompanyar a les persones amb autisme i a les seves famílies.

Durant aquest temps, hem portat a terme diferents accions com l’elaboració de materials adaptats per tal que les persones amb autisme i les seves famílies disposin d’eines i recursos que els hi ajudin durant el confinament sobre gestió d’emocions, com sortir al carrer, què és la COVID19, com potenciar l’autonomia a casa, etc.

En aquest sentit, amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme vàrem fer una readaptació de la Campanya #ConnectatalBlau amb el hashtag #acasadeblau que ha tingut més impacte que mai, hem fet de plataforma de defensa de drets impulsant i donant a conèixer les necessitats de les persones amb TEA davant les dificultats per sortir al carrer.

També s’ha impulsat un servei d’intervenció telemàtic per donar continuïtat a les intervencions terapèutiques, obert a totes les persones sòcies que ho sol·licitin.

Des del Servei d’Atenció a les Famílies s’han mantingut els Grups d’Ajuda Mútua on-line gràcies a la dinamització i suport de famílies voluntàries de l’associació, s’han creat nous espais de trobades digitals dirigides a les famílies per tractar temes que els hi preocupen i compartir estratègies i recursos, s’ha facilitat informació periòdica sobre temes d’interès per les famílies a través de butlletins informatius, es realitzen primeres acollides de forma telemàtica, etc.

Des de l’àrea de formació hem posat en marxa diferents iniciatives formatives a través d’una plataforma digital dirigides a diferents col·lectius com famílies, monitors de lleure, etc.

I seguim avançant en la creació de nous projectes que ens permetin, donada la situació actual, estar al costat de les persones amb autisme i les seves famílies.

Avui, estem començant a planificar activitats que havien quedat parades com l’escola de famílies, escola d’estiu i noves activitats formatives de forma virtual ajustades a les necessitats actuals tant de les famílies com d’altres col·lectius com són els equips docents.

Com associació encara ens queda molt camí per fer. Per una banda, ens trobem davant la necessitat de seguir potenciant la nostra capacitat creativa i d’innovació per trobar noves oportunitats i nous itineraris que ens permetin continuar desenvolupat la nostra tasca, així com, tenir un paper més actiu en la defensa dels drets de les persones amb autisme i les seves famílies que, a causa d’aquesta crisi sanitària i econòmica, s’estan veient afectats, com ara, l’accés a l’educació en condicions d’equitat, la necessitat de serveis de respir, la conciliació laboral, entre d’altres.

I, per una altra, ens trobem davant de la dificultat de garantir la continuïtat dels nostres serveis per l’impacte econòmic que suposa fer-ho amb les condicions de seguretat òptimes, com ara, l’adquisició de les mesures de protecció que requereix l’equip de professionals per a realitzar el servei d’intervenció, la desinfecció i manteniment de la seu de l’entitat, etc. Despeses addicionals i no previstes per les quals les entitats no compten amb cap suport econòmic.

Per tant, tot i que les entitats som creatives i innovadores per cercar noves fonts de finançament i amb capacitat d’adaptar les nostres activitats a la nova realitat, necessitem ajuda per poder garantir la nostra sostenibilitat.

I, finalment no voldria acabar fent un agraïment a tot l’equip de professionals tant del CRAB (Centre de Recursos Autisme) Aprenem com de l’Associació Aprenem per l’esforç, la voluntat, la implicació i l’empenta que han posat i segueixen posant per fer possible la continuïtat dels serveis i el suport a les persones amb autisme i les seves famílies. També a les famílies voluntàries que ens acompanyen incondicionalment amb la seva il·lusió, temps i implicació.

Susi Cordón, Directora d’Aprenem

Font: Associació Aprenem

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Advertisement -

Últimes notícies

AMPANS estrena una websèrie per explicar la reobertura del restaurant El Canonge

Els cambres mostren a la websèrie els nous hàbits de seguretat que s'han incorporat // Foto: AMPANS AMPANS...

Les entitats de malalties neuromusculars demanen que no es retallin les subvencions del 0,7% de l’IRPF

Concentració amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Neuromusculars // Foto: Federació ASEM La Federació Espanyola de...

La xarxa de salut mental reclama un desconfinament que garanteixi els suports per a tothom

La xarxa de salut mental reclama una desescalada amb garanties per a tothom // Foto: Salut Mental Catalunya

Tornen els #DirectesFCEDF durant el mes de juny amb Susana Rodríguez, jugadora de pàdel adaptat

El proper dijous 4 de juny a les 19h comença una nova edició dels #DirectesFCEDF, una iniciativa...

Acaben les obres de millora d’accessibilitat del cementiri de la Batllòria a Sant Celoni

L’Ajuntament de Sant Celoni ha finalitzat aquesta setmana les obres d’arranjament de la part antiga del cementiri...