31.4 C
Barcelona
Dilluns, 10 agost, 2020

Support assumeix el 60% de les assistències jurídiques a persones acompanyades a tot Catalunya

Destacades

El Govern invertirà 50M€ per protegir l’àmbit residencial de possibles rebrots de Covid-19

El Govern de la Generalitat de Catalunya continua centrat en la lluita...

El sector de la discapacitat urgeix a la creació d’un comitè d’emergència per la Covid-19

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), ha demanat...

El Govern suspèn les sortides dels residents a l’exterior per protegir-los de la Covid-19

Els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies han...
Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya
fundació-support-assistències-persones acompanyades catalunya
Professionals de la fundació durant un assistència // Foto: Fundació Support

La Fundació Support, organització gironina dedicada al suport jurídic i social amb el major nombre de persones acompanyades de Catalunya -972 casos vigents a 30 de juliol de 2019-, assumeix a dia d’avui el 60% de les assistències de tot Catalunya, un total de 81 casos respecte els 141 del conjunt de la resta de les demarcacions catalanes.

En els primers set mesos d’aquest any, la Fundació Support ha promogut un 14% més d’assistències (31) que en tot l’any 2018 (27). Segons explica el director de Support, l’advocat Josep Maria Solé, la figura de l’assistència neix en un moment en què “ja tothom era conscient que el nostre ordenament jurídic en matèria de capacitat jurídica havia de canviar degut a la convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat i la previsió que fa aquesta, en el seu article 12, que totes les persones puguin gaudir de la seva capacitat jurídica sense altra limitació que la pròpia voluntat i preferències”. “Al sistema jurídic espanyol, degut a una Sentència del Tribunal Suprem del 2009 que feia una interpretació molt conservadora i clarament contrària als documents de Nacions Unides, no quedava clar si això arribaria a substituir els règims de tutela i curatela existents o si, pel contrari, es podrien conciliar aquestes figures existents amb altres de noves”, indica Solé.

Mentrestant, seguint la dinàmica d’altres ordenaments jurídics europeus, Catalunya va introduir aquesta figura en la llei 25/2010, com a complement del sistema existent de tutela i curatela, donat que és el mateix que en tot el marc de l’ordenament jurídic espanyol.

Segons el registre d’activitat d’aquest any (de gener a juliol), la fundació ha assumit 104 institucions jurídiques de suport noves (3,35 per setmana de mitjana). Cal ressaltar que del total de casos nous, el 31,30% ha estat acceptació d’assistències, mentre que només un 16,15% a parts iguals han estat tuteles (16) i curateles (16), corresponent el 41,40% restant a altres (defenses judicials, càrrecs provisionals, administracions patrimonials, poders notarials i guardes de fet). Un 48% de les persones acompanyades per l’entitat són persones amb discapacitat psicosocial, un 28% amb discapacitat intel·lectual i un 18% amb deteriorament cognitiu. El 5% restant correspon a persones acompanyades amb diagnòstics de difícil classificació.

L’assistència i el paper de Support

L’assistència és un mecanisme jurídic previst al Codi civil català (Llei 25/2010) que permet que una persona major d’edat que no estigui en disposició de tenir cura d’ella mateixa o dels seus béns, a causa d’una discapacitat, pugui sol·licitar a l’autoritat judicial el nomenament d’un assistent, pel procediment de jurisdicció voluntària. La novetat d’aquesta figura és que no es basa en la incapacitació. La persona sol·licita al jutjat la necessitat d’un suport per exercir en algunes esferes de la seva capacitat jurídica.

Aquest suport pot abastar l’àmbit personal i patrimonial i és la pròpia persona que determina que vol assistència, qui ha de donar-li aquest suport i els àmbits en els què vol ser assistida. El jutge, un cop ho valora escoltant la persona, designa qui li prestarà aquest suport i perfila en quina mesura el suport inclourà l’abast personal (acompanyament en temes de salut, de tenir cura de la llar, tràmits, etcètera) o patrimonial. L’exercici del suport de les persones acompanyades es basa en el que estableix la interlocutòria i es materialitza en els pactes entre l’assistent, en aquest cas la Fundació Support, i la persona assistida, que a més manté la capacitat de poder demanar al jutge que cessi la mesura, quan cregui que ja no la necessita.

L’objectiu principal de Support és la defensa, promoció i desenvolupament dels drets humans de les persones amb discapacitat, al mateix temps que acompanya les persones a perseguir el benestar i a preservar l’autonomia. La tasca de la fundació és predominantment social. Des del 2003, any de la seva creació, ha assumit un total de 1.791 casos.

Des de fa més de sis anys l’entitat gironina manté un compromís important, tant a nivell nacional com europeu, en promoure el canvi de paradigma en l’exercici de la capacitat jurídica d’acord a la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de l’ONU.

Subscriu-te a la Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius del diari de la DisCapacitat

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

La Fundació “La Caixa” fa 780 insercions laborals de persones amb risc d’exclusió a Catalunya

La Fundació “La Caixa” ha facilitat 4.529 contractacions laborals per a persones...

Barcelona crea un telèfon 24h per prevenir el suïcidi i obre un nou punt d’atenció presencial

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa dues mesures dins el pla de xoc en salut mental...

Althaia i Control Live proven un ‘llit-cadira de rodes intel·ligent’ en pacients amb alta dependència

Pacients de la Fundació Althaia provaran l’efectivitat del V-Chair, un llit - cadira de rodes intel·ligent dissenyat...

Efectes de la infecció i el confinament sobre el Parkinson durant la pandèmia de la COVID-19

La pandèmia COVID-19 ha afectat les persones amb malaltia de Parkinson tant per la pròpia infecció com...

Només un 1% de les persones escolliria viure a una residència en cas de necessitar suport

A principis de juliol el moviment Volem Llars per Viure va llençar una enquesta a totes les...

també pot interessar-te

- Advertisement -