Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciDRETSLa Fundació Tutelar de les Comarques Gironines enceta una nova etapa sota...

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines enceta una nova etapa sota el nom de Support

support nom marca fundacio tutelar comarques gironines
Josep Maria Solé (esquerra) i Pere Cornellà, director i president respectivament de l’entitat // Foto: Support

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines —l’organització dedicada a la protecció jurídica i al suport social amb el major nombre de persones acompanyades de Catalunya—, va presentar dimecres, coincidint amb el 15è aniversari de la seva creació, el projecte que orientarà la seva activitat durant els propers anys i que l’ha conduit a un canvi de nom i marca.

L’entitat empren un projecte que té com a objectiu contribuir de manera decisiva a un igual reconeixement de la persona davant la llei, tal i com preveu la Convenció de Nacions Unides. Aquesta nova visió ha empès a l’organització a una nova denominació -SUPPORT- que identifica el nou rumb de l’entitat, que treballarà des del paradigma de la capacitat de les persones que acompanya (828 a 31 de desembre de 2017) perquè puguin decidir sobre la gestió dels suports que precisen, promovent la seva autonomia i inclusió social. Support compta amb 71 treballadors, dels quals destina el 69% a l’Àrea Social.

Per tal d’assolir aquest objectiu, la Fundació acabarà d’adaptar aquest any tots els seus procediments de treball en un Pla de Qualitat que busca reduir les intervencions que puguin limitar els drets de les persones que acompanya. Com a repte de futur, el Patronat de Support, presidit per l’empresari gironí, Pere Cornellà, s’ha fixat desplegar un projecte de voluntariat que té com a objectiu satisfer les necessitats de lleure i d’inclusió social de les persones que acompanya, i desenvolupar un pla de recerca de patrocini orientat a cobrir les necessitats d’habitatge en la comunitat.

Més curateles i assistències i menys tuteles

L’any 2017, la Fundació ha assumit 114 institucions jurídiques de suport noves (2,21 casos nous per setmana), sobre un total de 828. D’aquest total, 428 són tuteles, 302 curateles, 40 defenses judicials, 18 càrrecs provisionals, 2 administracions patrimonials (el càrrec tutelar correspon a una altra persona i l’administració de béns, a la Fundació), 12 poders notarials actius (la Fundació exerceix les facultats contingudes en el poder, atorgat en document notarial) i 26 assistències (institució recollida al Codi civil de Catalunya que permet que una persona amb discapacitat no se sotmeti a la modificació de la seva capacitat si sol·licita ella mateixa al jutjat el nomenament d’una persona o institució que l’assisteixi en la seva cura o dels seus béns).

En la majoria de casos, la Fundació intervé per designació judicial, però cada vegada hi ha més persones que utilitzen voluntàriament els mecanismes que la llei els ofereix per cercar-ne el suport mitjançant l’assistència o el poder en previsió de pèrdua sobrevinguda de la capacitat. Per a finals de 2017 hi havia l’encàrrec d’acollir 34 noves institucions de suport i 18 canvis d’institució, que s’han formalitzat a principis de 2018.

La proporció entre els diferents tipus de suport ha evolucionat de manera que en aquest exercici, per primera vegada des de la creació de l’entitat, avui fa 15 anys, s’han acceptat més càrrecs de curatela (40), institució de suport que s’ajusta més a les situacions personals i que respecta millor l’autonomia, les voluntats i les preferències de les persones, que de tutela (32), institució que pot suposar, legalment parlant, una restricció de l’autonomia i de la lliure determinació de la persona en algunes circumstàncies. Tot i així, en el còmput general hi ha més tuteles (428) que no pas curateles (302), ja que s’acumula la tendència dels anys anteriors.

Durant el 2017 ha augmentat el nombre d’institucions que s’avenen amb la Convenció de Nacions Unides (de caràcter voluntari i conservació de la capacitat legal). Gairebé es triplica el nombre d’acceptacions de nous suports d’assistència en relació amb l’any anterior (de 6 a 16), amb un total de 26 a finals 2017. Així mateix, es dupliquen els suports en previsió de pèrdua sobrevinguda de la capacitat (de 6 es passa a 12).

Celebració del 15è aniversari de l’entitat

Amb l’objectiu de donar a conèixer la nova visió i projecte, l’entitat ha organitzat un cicle de conferències que posa l’accent en el diferents àmbits on es vol incidir. Així, el 19 de juliol ha previst la conferència “Suport comunitari i Polítiques socials”, a càrrec de Jim Crowe, president del lobby europeu EASP (European Association of Service Providers for Persons with Desabilites), del qual la Fundació és membre i assumeix la vicepresidència de la comissió “Vida independent”. El 20 de setembre, farà una sessió dedicada a la gent gran, amb la conferència “Garantir l’autonomia a l’atenció de llarga durada”, a càrrec de Borja Arrue, expert internacional en polítiques socials. El 9 d’octubre celebrarà un acte dedicat al sector de l’atenció a la salut mental, amb la conferència “Cap a un Model de Serveis d’Inclusió Comunitària”, a càrrec de Fernando Fantova, consultor social de referència mundial. El programa clourà el 29 de novembre, amb la conferència “Article 19 de la Convenció de Nacions Unides. El Risc de Triar”, dirigida al sector de la discapacitat intel·lectual, a càrrec de l’advocat i director de Support, Josep Maria Solé.

Support es dedica a defensar, promocionar, desenvolupar i estendre els drets humans de les persones amb discapacitat (malaltia mental, deficiències cognitives relacionades amb el procés d’envelliment o discapacitat intel·lectual), al mateix temps que acompanyar les persones a perseguir el benestar i la dignitat i a preservar l’autonomia a través de la protecció jurídica i el suport social.

Durant gairebé quinze anys la Fundació ha donat suport a 1.447 persones. De les persones que acompanya actualment, un 50% són persones amb malaltia mental, un 26% amb discapacitat intel·lectual i un 18% amb deteriorament cognitiu. El 6% restant correspon a diagnòstics de difícil classificació.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content