Dissabte, 15 març 2025
IniciSALUT MENTALSMC aplega més de 300 persones en un acte on es posen...

SMC aplega més de 300 persones en un acte on es posen de relleu les bones pràctiques en salut mental comunitària

Va tenir lloc ahir al CaixaForum amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental

acte bones practiques salut mental comunitaria
Al final de l’acte tots els participants van pujar a dalt de l’escenari // Foto: Salut Mental Catalunya

Més de 300 persones es van aplegar ahir al CaixaForum de Barcelona en un esdeveniment organitzat per Salut Mental Catalunya (SMC) celebrat amb motiu del Dia Mundial de la Salut, on es van posar de relleu les bones pràctiques en salut mental comunitària.

L’acte va comptar amb la presència de representants de les diferents entitats associades, i la participació de càrrecs institucionals com el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa; la secretària general del Departament de Drets Socials, Dolors Rusinés i la coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Teresa Llorens. 

Com cada any, SMC ha aprofitat la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental del proper 10 d’octubre per donar visibilitat a les seves demandes i ho ha fet dins un esdeveniment organitzat en diversos blocs. 

- PUBLICITAT -

La comunitat, la perspectiva dels drets i el finançament, pal de paller de la salut mental

Enriqueta Vidal, presidenta, i Ángel Urbina, vicepresident de Salut Mental Catalunya han donat la benvinguda institucional a totes les persones presents, reivindicant que el model d’atenció comunitària no passa només per augmentar els recursos sanitaris sinó per reforçar l’àmbit social, educatiu, etc. En el seu discurs, Vidal i Urbina han destacat que el moviment associatiu reclama poder aportar coneixement i expertesa en el disseny i definició de polítiques públiques, així com el reconeixement per part de les institucions i un increment del finançament per a les entitats. A banda, han assegurat que un tema que cal treballar amb urgència és la vulneració de drets que suposen les pràctiques de contencions mecàniques. 

La regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa ha posat èmfasi en la paraula “comunitat”, destacant la feina conjunta feta amb les entitats, com és de l’estreta col·laboració amb SMC. A més, ha destacat accions i mesures concretes de l’Ajuntament de Barcelona, posant la salut mental comunitària al centre amb el Pla de Salut Mental, la posada en marxa d’habitatges amb serveis o la Targeta Cuidadora, entre d’altres, en moltes de les quals hem participat des del moviment associatiu vinculat a SMC.

Dolors Rusinés, secretària general de Drets Socials, ha constatat alguns dels reptes que té el seu Departament com ara l’actualització i modernització de la cartera de Serveis Socials. 

La coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Teresa Llorens, ha agraït la feina constant de Salut Mental Catalunya en l’àmbit local, especialment la feina d’impuls i suport a les Taules de Salut Mental arreu del territori. 

Totes tres representants institucionals han posat de relleu la mirada comunitària i la necessitat de construir serveis de salut mental més inclusius i accessibles. 

L’experiència internacional sobre la microàrea de Muggia a Trieste

Al segon bloc de l’acte “Som comunitat, fem salut mental”, Anna Demarchi, representant de la cooperativa social La Collina (Trieste, Itàlia) ha dut a terme una conferència sobre l’experiència de la microàrea de Muggia: “Fer salut a través del desenvolupament comunitari. La microàrea i la importància de la comunitat en la cura”. 

La ponent ha reflexionat sobre la construcció de microàrees i ha destacat el lema de La Collina, “De les necessitats individuals a les respostes col·lectives”, per oferir serveis que poden beneficiar tothom a partir d’una necessitat. Ha explicat com a les microàrees es treballa per desenvolupar la comunitat, construir relacions, activitats i intervencions individuals: “Hem de ser propers amb les persones i conèixer-les des de tots els punts de vista, no només dels professionals sanitaris”. Demarchi ha manifestat que només serà possible aconseguir la cooperació social amb la implicació d’uns serveis públics de qualitat. 

Històries, expertesa i coneixement en acció comunitària del teixit associatiu de SMC

Després de l’experiència italiana, s’ha procedit a la presentació de les bones pràctiques del teixit associatiu de Salut Mental Catalunya, amb un total de 21 pràctiques destacades. Durant l’exposició, s’ha posat el focus en 6 d’elles amb petites entrevistes a les seves portaveus, conduïdes per la directora de SMC, Marta Poll. 

La lectura del manifest

La lectura del Manifest del Dia Mundial de la Salut Mental 2022 que té com a lema “Som comunitat, fem salut mental” ha estat duta a terme per l’activista Marina del Castillo, membre de l’entitat La Muralla de Tarragona. “És el moment de construir aquest model que fa anys que, des del moviment associatiu, estem reclamant i que encara no arriba a les persones que ho necessitem”, reivindicava Marina en nom de Salut Mental Catalunya i el seu moviment associatiu. 

La representació de la comunitat fent salut mental durant tot l’acte

Durant tot el matí, es van anar esdevenint un seguit de petites accions teatralitzades, per part de persones voluntàries de Salut Mental Catalunya, que escenificaven com tots i totes plegades som comunitat i fem salut mental. Un dels personatges ha estat l’encarregat d’entregar una carta al conseller del Departament de Salut, Josep Maria Argimon, amb un missatge on hi posava “Quality Rights”. 

Un final reivindicatiu i festiu

El tancament de l’acte s’ha iniciat amb una cloenda institucional, amb unes paraules de la presidenta de SMC, Enriqueta Vidal, i el vicepresident, Ángel Urbina, que han reclamat, de nou, un “finançament estable” en l’àmbit social i sanitari, reclamant que el Pacte per la Salut Mental faci realitat aquest finançament. Han posat el focus, també, en la reconversió de la llarga estada, que transformarà el sistema cap a un model que posi en el centre la recuperació a través de la comunitat. 

Per la seva part, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha destacat el paper de les entitats en l’àmbit de la perspectiva dels drets de les persones amb problemes de salut mental. “És molt important aquesta sensibilització per poder avançar”, ha sostingut. Segons Argimon, les polítiques en matèria de salut mental han de ser transversals i, en aquest sentit, ha posat de relleu les propostes del Pacte per la Salut Mental en matèria d’habitatge, educació i qüestions socials, entre d’altres.

Sobre la reconversió de l’hospitalització psiquiàtrica, s’ha mostrat positiu, “Si ho han fet a d’altres països i també a Girona, ho podem aconseguir arreu de Catalunya. L’hospital no és un lloc per viure”., ha reblat el conseller. 

La jornada ha finalitzat amb totes les persones que han fet possible i participat de la jornada, així com les representants de la comunitat, damunt de l’escenari.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES