Dissabte, 3 juny 2023
Dissabte, 3 juny 2023
IniciSalut MentalSMC alerta que l’estat de les persones amb trastorn mental ha empitjorat...

SMC alerta que l’estat de les persones amb trastorn mental ha empitjorat durant la pandèmia

Segons un informe realitzat pels professionals i voluntaris vinculats a la federació

efecte pandèmia persones problemes salut mental
El confinament ha estat molt dur per les persones amb problemes de salut mental // Foto: Salut Mental Catalunya

La Federació Salut Mental Catalunya ha estat recollint dades des del principi de la pandèmia i l’estat d’alarma, sobre quines han estat les principals afectacions que ha produït el confinament i el context de la represa a la “nova normalitat” en les persones amb problemes de salut mental.

Així mateix també ha recollit informació de les seves entitats i serveis per conèixer com s’està encarant la tornada a la seva activitat habitual i, especialment, l’atenció presencial.

anunci guies d'arrel

Aquest informe recull dades del treball realitzat pels professionals i voluntaris vinculats a 45 entitats federades a SMC i 114 dels seus programes i serveis durant el període de pandèmia, comprès entre el 13 de març i el 14 de juny de 2020. Aquestes són les principals dades i conclusions que es poden extreure del mateix:

 • 5.010 persones ateses, el 72% de les persones ateses provenen de la província de Barcelona.
 • del total de població atesa, el percentatge d’homes atesos (57%) ha estat sempre significativament superior al de dones ateses (43%).
 • les principals necessitats detectades per les persones que han contactat amb ells durant aquest període de pandèmia són malestar emocional, angoixa, neguit, etc (94,6% de les entitats i serveis), i moltes vegades verbalitzen la necessitat de suport emocional i/o psicològic (89,3%).
 • hi ha hagut un increment significatiu d’entitats que han atès a persones amb dubtes sobre la reobertura de serveis (71,4% de les entitats i serveis), i també amb necessitat d’informació sobre recursos i serveis (64,3%).
 • també es continua detectant un empitjorament del problema de salut mental (65,5%), ja sigui de la simptomatologia positiva com de la negativa; tot i que algunes persones es troben més a gust en la situació de confinament que abans.
 • cal parar especial atenció a les persones que pateixen un problema de salut mental, i presenten dificultats d’accés o ús d’Internet i les noves tecnologies (el 24% de les persones ateses no tenen accés a Internet).
 • les persones sí han continuat rebent seguiment dels serveis de salut mental per via telefònica (majoritàriament) i presencial (en casos més concrets), to i que en molts casos l’atenció ha empitjorat.
 • a data 14 de juny el 51,8% de les entitats no han pogut reprendre encara les activitats presencials.
 • el 78,6% de les entitats i serveis indiquen que mantindran l’ús de canals digitals d’atenció, en combinació amb els canals presencials habituals, més enllà de la finalització de l’estat d’alarma.
 • les entitats i serveis de SMC es troben amb diferents dificultats per tornar a oferir atenció presencial. El 28,57% de les entitats refereixen que han hagut de fer adaptacions importants en els seus serveis per poder donar compliment a les normatives de seguretat i higiene.
 • dificultats dels equips professionals, amb les dotacions actuals.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content