Dissabte, 13 agost 2022
Dissabte, 13 agost 2022
IniciOpinióEls CETs, la transformació com a via per assegurar la seva supervivència

Els CETs, la transformació com a via per assegurar la seva supervivència

cristian rovira opinió discapacitat
Cristian Rovira, vicepresident del Grupo SIFU // Foto: Grupo SIFU

La crisi del Covid-19 ha esdevingut un panorama sanitari, social i econòmic sense precedents. En 2020, el PIB podria caure més d’un 10% en 2020 i la taxa d’atur superarà, previsiblement, el 20%. En aquest escenari tan incert, les persones amb discapacitat han estat un dels col·lectius més afectats amb un impacte molt negatiu tant a nivell econòmic com laboral.

A Espanya hi ha 2.215 CETs en els quals treballen 71.815 persones, de les quals, prop del 90% tenen discapacitat. Un 10% d’aquests estan situats a Catalunya i empren a més de 15.000 treballadors. Els CETs realitzen una labor imprescindible ja que són l’únic mitjà d’integració de persones amb discapacitat i, per tant, la seva activitat és capital per a garantir la inclusió sociolaboral d’aquest col·lectiu, la qual cosa ajudar a minimitzar el risc d’exclusió social, sobretot, en èpoques de crisi econòmica.

Però la seva situació, i en concret a Catalunya, passa per un moment molt complicat pel fet que un percentatge important de la plantilla (entre un 10 i un 30%) hi és ara mateix, a conseqüència de la pandèmia, en ERTE. A més, aquesta situació ha generat una altra conseqüència, la paralització de la contractació Publica; problema afegit a la congelació de les subvencions públiques que es venia sofrint ja des de fa alguns anys.

Aquesta situació complica una mica més el panorama d’un sector que en l’última dècada ha hagut de transformar-se per a sortir de la crisi anterior i fer front a altres problemàtiques com l’increment del Salari Mínim Interprofessional a 900 euros.

Però, com tot, en totes les crisis esdevenen oportunitats i és en aquest punt que han de treballar el CETs. Hem de treballar per assolir una profunda transformació de les nostres estructures i treballar per fer una profunda remodelació de les seves estructures i els seus models de negoci per garantir la seva continuïtat en el futur.

Aquesta remodelació ha de partir de la necessitat de reconvertir els serveis i les feines actuals en noves feines amb més valor afegit i que aportin una diferenciació respecte als serveis tradicional que els CETs han anat desenvolupant. Passa també per una major professionalització i competitivitat del sector, sense perdre de vista la labor social i econòmica que es fa vers les persones amb discapacitat.

Aquesta transformació, ha d’esdevenir de la mà del suport de l’Administració Pública, on la contractació pública ha d’esdevenir un ajut mitjançant la reserva de contractes i es recolzi el manteniment i creació de llocs de treball per a persones amb discapacitat amb polítiques actives que ajudin a la seva inserció final al mercat laboral ordinari.

Els CETs juguen un paper fonamental en aquest sentit i la tasca que es fa per la creació de feina per a persones amb discapacitat. Per això, han de saber posicionar-me i transformar-se per poder aprofitar les oportunitats que permetin la seva supervivència i la seva tasca social.

Cristian Rovira
Cristian Rovira
Vicepresident del Grupo SIFU

1 COMENTARI

  1. Realment aquest article te quelcom de vergonyos, en el seu transfons oculta l’aprofitament que aquestes empreses fan Dels empleats amb discapacitat, horaris de vergonya, els fan doblar serveis, els explotan economicament en benefici propi i el tracte huma que reben millor no comentar-ho, es pensen que per tenir diacapacitat ells son mes capaços, l’empresa SIFU es un clar exemple, afegir que aquestes persones donen molt mes de sí que qüalsevol altre persona que no tingui la seva condicio, humanitat i motivacio zero!! Vergonya !!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content