S’estima que més de dues mil persones pateixen la malaltia de Parkinson a la Regió Sanitària de Girona

El 18 i 19 d’octubre se celebren unes jornades monogràfiques a Salt i Blanes

parkinson regió sanitària girona
Catalunya compta amb un gran nombre d’especialistes en Parkinson // Foto: gencat

L’Hospital Santa Caterina acollirà el proper 18 d’octubre unes jornades sobre la malaltia del Parkinson, coorganitzades amb l’Associació Catalana per al Parkinson, l’Associació Catalana Parkinson Blanes i Comarca de la Selva i la companyia biofarmacèutica AbbVie. La trobada, que se celebrarà també el divendres 19 d’octubre a l’Auditori Centre Catòlic de Blanes, té com a objectiu principal facilitar al pacient pautes per a la identificació dels símptomes i el reconeixement de l’estadi de la malaltia, així com mantenir línies de treball unificades entre les associacions de pacients de la demarcació i el professional mèdic involucrat en el maneig d’aquests pacients.

Segons diferents estudis epidemiològics, la malaltia de Parkinson està present en un 0’3% de la població major de 40 anys i s’estima que hi ha unes 18.000 persones afectades a Catalunya, unes 150.000 persones afectades a Espanya i 6’3 milions al món (informe Global Declaration ‘Parkinson’ s Disease – Moving and Shaping’ desenvolupat pel Grup de treball de malaltia de Parkinson de l’OMS). A la Regió Sanitària de Girona, segons informa la neuròloga Berta Solano, coordinadora de la Unitat de Trastorns del moviment de l’Hospital Santa Caterina, s’estima que hi més de 2.000 persones majors de 40 anys amb la malaltia.

BANER_300X250

El Parkinson és una patologia degenerativa que es caracteritza pels seus símptomes, motors i no motors, els quals generen serioses dificultats en les activitats quotidianes de les persones que la pateixen. Amb el progrés de la malaltia, la qualitat de vida i autonomia de les persones es veuen minvades donats l’increment i la gravetat dels símptomes. Els símptomes més coneguts són els motors, com ara la  tremolor, la rigidesa o la lentitud, però n’hi ha d’altres, com els trastorns de l’ànim (apatia, depressió) i de la conducta, problemes de son i restrenyiment, que condicionen molt la qualitat de vida.

La jornada, que porta per títol “Com preparar la visita amb el neuròleg”, consistirà en abordar la preparació dels pacients davant les visites de seguiment mèdic, de manera que el temps de consulta sigui “el més productiu possible”, diu la doctora Solano. Es tractaran la identificació dels símptomes relacionats amb la malaltia de Parkinson, la importància que el pacient o la persona cuidadora controlin i valorin si s’ha presentat alguna millora amb la introducció d’un nou tractament, i saber com registrar les complicacions i canvis d’acord amb l’evolució de la malaltia.

La primera jornada, començarà el 18 d’octubre a la sala d’actes de l’Hospital Santa Caterina, del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, a les 16.00h, amb la benvinguda de la presidenta d’Associació Catalana pel Parkinson, Roser Roigé. Tot seguit hi haurà el desenvolupament de les següents ponències: “Descripció dels Símptomes de la Malaltia de Parkinson. Preparació de la visita al neuròleg” i “Com preparar la visita de neurologia: Eines que ens poden ajudar a preparar-la”. L’endemà, 19 d’octubre, la cita serà a l’Auditori Centre Catòlic, a la mateixa hora. Oferirà la benvinguda la presidenta de l’Associació Catalana pel Parkinson Blanes (ACAPBLANES), Antònia Escalé.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*