El 19 de desembre de 2011, les Nacions Unides van reconèixer l’abús i el maltractament envers les persones grans com un problema social mundial que afecta la salut i els drets humans de milions de persones i una qüestió que mereix l’atenció de la comunitat internacional.
Des de llavors, cada 15 de juny se celebra el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament envers les Persones Grans, per crear una consciència social i política de l’existència del maltractament i l’abús produït a les persones grans, juntament amb la idea que es tracta d’una xacra social inacceptable, que presenta múltiples formes i que es pot prevenir.
Segons la Declaració de Toronto per a la Prevenció Global del Maltractament de la Gent Gran (2002), el maltractament envers les persones grans es defineix com l’acció única o repetida, o la manca d’una resposta adequada, que causi danys o angoixa a una persona gran i que tingui lloc dins de qualsevol relació on existeixi una expectativa de confiança (OMS, INPEA 2002).
L’organització que organitza aquesta data tan especial és l’INPEA, International Network for the Prevention of Elder Abuse, Xarxa internacional creada arran del Congrés Mundial de Gerontologia d’Adelaide (Austràlia) el 1997 a partir dels comitès nacionals d’EEUU i del Regne Unit. Entre els seus objectius, es planteja incrementar la consciència pública internacional sobre la violència i l’abús contra la gent gran, i també, promoure la investigació i la formació sobre aquesta qüestió. Inpea col·labora amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS).