El maltractament psicològic a persones grans o dependents també serà motiu de desheratament

Justícia prepara un avantprojecte per protegir als testadors

esther capella i chakir el homrani maltractament psicològic desheretament
Esther Capella i Chakir el Homrani van explicar els detalls d’aquest avantprojecte // Foto: gencat

El “maltractament greu” ja és motiu de desheretament, però la regulació de les successions obvia el maltractament psicològic. El Departament de Justícia prepara un avantprojecte de llei que hi farà referència expressa, per evitar l’ambigüitat actual i adaptar la norma a la nova realitat social. Igual que en el cas dels maltractaments físics, el canvi de la regulació també preveu el desheretament dels legitimaris que maltractin psicològicament la parella o els pares del testador. D’aquesta manera, la llei proporcionarà més protecció als testadors, especialment a les persones grans i dependents.  

FREEFORMSTYLE-600X300

Aquesta modificació estarà inclosa en l’avantprojecte de llei d’actualització del Codi civil de Catalunya que el Departament de Justícia portarà al Govern en les properes setmanes per a la seva aprovació i posterior tramitació parlamentària. L’avantprojecte incorpora altres canvis. En cas d’absència de fills, la llei només reservarà una vuitena part dels béns per a cadascun dels ascendents del testador. Això significa que, a diferència d’ara, si un dels progenitors ha mort, l’altre només tindrà dret a la meitat de la llegítima i no a la seva totalitat. El temps per a la reclamació de la llegítima també s’escurçarà, i passarà dels 10 als 4 anys.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha manifestat: “sense respecte pels pares i mares, NO hi ha dignitat. Els fills i filles que maltractin psicològicament els pares, han de saber que perdran el dret a la llegítima. No tocaran ni un euro. No podem banalitzar cap maltractament ni podem deixar les persones grans a l’estacada”.   

Per la seva banda, el titular de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha posat l’accent en què “sovint les circumstàncies de maltractament, i especialment de maltractament psicològic dins de la pròpia família, fa que només un de cada deu casos es denunciï. No volem que això quedi silenciat i que la nostra gent gran se senti sola. Per això, a banda d’aquesta modificació nova del Codi civil, aquest estiu s’inicia el desplegament territorial de la lluita contra els maltractaments i el reforç de la formació dels professionals de serveis socials, els que estan més a prop per detectar i prevenir situacions de maltractament”.

L’abús psicològic representa un de cada dos maltractaments

Els danys que perjudiquen la integritat física, psíquica, patrimonial, l’autonomia personal o qualsevol altre dret fonamental són maltractaments. Les accions que provoquen aquests danys poden ser aïllades o repetides. Es tracta, en definitiva, d’una falta de resposta a les necessitats de les persones grans. Segons l’Enquesta de seguretat pública de Catalunya, els abusos psicològics sumen el 44 % dels maltractaments, seguits de les negligències (29 %), els abusos patrimonials (15 %) i els físics (12 %).

En la meitat dels casos, els autors dels abusos són els fills o altres familiars. Aquesta circumstància explica que només es denunciïn un de cada deu maltractaments, perquè les víctimes tenen por de represàlies, vergonya, sentiment de culpa per la seva dependència i un vincle emocional amb els autors dels abusos. Segons l’IDESCAT, a Catalunya hi ha més de 1.400.000 persones majors de 65 anys. Cada any, els Mossos d’Esquadra reben al voltant d’un miler de denúncies per suposats maltractaments a persones grans.

La llegítima catalana

La llegítima és una part de l’herència que, llevat de les excepcions previstes, queda obligatòriament reservada per als fills o descendents i, en el seu defecte, per als pares. El Codi civil de Catalunya estableix que la llegítima correspon a la quarta part dels béns de la persona difunta. La regulació catalana dels testaments està recollida al llibre quart del Codi civil de Catalunya.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*