Diumenge, 25 setembre 2022
Diumenge, 25 setembre 2022
IniciSalut MentalSalut posa en marxa una campanya per donar a conèixer el telèfon...

Salut posa en marxa una campanya per donar a conèixer el telèfon d’atenció a la conducta suïcida, el 061

La campanya de comunicació posa el focus en què “El suïcidi s’envita parlant-ne”

campanya telèfon 061
El conseller Argimon i la directora general de Planificació i Recerca en Salut, Aina Plaza // Foto: gencat

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, acompanyat de la directora general de Planificació i Recerca en Salut, Aina Plaza, va presentar ahir al Palau Robert de Barcelona una campanya per donar a conèixer el telèfon d’atenció a la conducta suïcida, el 061.

El conseller Argimon ha explicat que la campanya parteix de la premissa que cal parlar del suïcidi “és aquest concepte de parlar i parlar molt” i ha remarcat que en la campanya s’han utilitzat frases reals expressades per persones que han fet una temptativa de suïcidi, com ara “El que passa no té solució” o “Viure ja no em fa il·lusió”. En aquest sentit Argimon ha destacat que s’ha optat per posar un missatge en negatiu, amb el no, perquè són els pensaments que té la persona amb ideacions suïcides. “Hem deixat enrere el bonisme”.

La campanya de comunicació, la més directa que s’ha fet, posa el focus en què: “El suïcidi s’evita parlant-ne”. Amb aquesta acció, la voluntat del Departament de Salut és “intentar reduir la mortalitat per suïcidi” –ha explicat el conseller-, si bé ha afegit “sabem que no tots els suïcidis es podran prevenir, que no sempre acabarem amb èxit”. Malgrat això, ha subratllat que “el que és important és que aquell suïcidi que s’ha evitat segur que n’ha parlat”.

Per la seva part, la directora general de Planificació i Recerca en Salut, Aina Plaza, ha destacat que “és un pla molt ambiciós que posa el focus en la prevenció i la lluita contra l’estigma”. Plaza ha explicat que “el suïcidi és un tema que interpel·la tota la societat, i hi podrem donar resposta si realment fem actuacions des de tots els àmbits: salut, treball, la justícia, esports, cultura i mitjans de comunicació, entre d’altres”.

La campanya s’adreça a tota la societat però interpel·la directament els col·lectius en risc i a les seves famílies per tal de fer visible el 061 i donar a conèixer el recurs sanitari que ofereix a persones amb ideacions suïcides i al seu entorn proper. A més, posa també l’accent en la importància de parlar del suïcidi, de trencar el tabú que l’envolta i reduir el seu estigma social.

Els missatges de la campanya s’han treballat amb associacions de familiars i experts en salut mental que formen part del Pla de Prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), aprovat el setembre del 2021.

La campanya es posarà en marxa el dilluns 26 de setembre arreu de Catalunya i es podrà veure en diferents suports gràfics i audiovisuals que es col·locaran, entre altres punts, en marquesines, banderoles i en transports públic, així com també es podran veure a través dels mitjans escrits, mitjans digitals, televisió, pàgines webs i xarxes socials.

Si tens pensaments suïcides o coneixes algú en situació de risc, truca el 061

Durant l’acte, el Departament de Salut ha demanat als mitjans de comunicació, com a gran altaveu de la societat, afegir en les notícies sobre suïcidis aquesta frase “Si tens pensaments suïcides o coneixes a algú en situació de risc, truca al telèfon d’atenció sanitària 061 i t’ajudaran”, per donar a conèixer el 061 com una eina més de prevenció.

Aquesta complicitat amb els mitjans de comunicació és molt important per a la normalització a l’hora de parlar de la mort per suïcidi, ja que poden ajudar a prevenir i alhora trencar el tabú i reduir-ne l’estigma.

D’altra banda, des del Departament s’activarà properament una bústia de correu electrònic de dubtes, adreçada als periodistes, sobre com tractar el suïcidi en els mitjans de comunicació. L’objectiu és que els professionals de la informació puguin consultar a experts, professionals de la salut mental i del Departament sobre els dubtes que puguin tenir relacionats amb el tractament del suïcidi als mitjans.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content