
Les diferents patronals representatives del sector social a Catalunya, que han participat avui a la signatura de l’acord amb el Departament de Drets Socials per incrementar un 3% per l’any 2022 les tarifes d’una part de la xarxa de serveis socials d’atenció pública, han mostrat la seva satisfacció per aquesta millora però a la vegada han coincidit en assenyalar que és del tot insuficient donada la situació econòmica en que ens trobem.
Així, per exemple, La Confederació, ha assegurat en un comunicat, que aquesta millora no cobreix les necessitats de millora de les condicions laborals dels treballadors ni de la sostenibilitat de l’activitat. La patronal recorda que venim d’un llarg període de congelació de preus dels serveis i a més, en el context actual, amb una inflació superior al 10%, els preus dels costos de subministraments s’han incrementat notablement, especialment en l’àmbit energètic i de l’alimentació.
En la mateixa línia s’ha expressat Dincat, representant de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, que considera l’increment del 3% del tot insuficient i reclama que els pressupostos de la Generalitat de cara el 2023 garanteixin un nou increments de tarifes i mòduls dels serveis amb l’objectiu de dignificar-los, millorar la qualitat de vida de les persones ateses, establir unes bones condicions laborals per als treballadors i assegurar la viabilitat de les entitats. De la mateixa manera, la federació reclama que aquest pressupostos no deixin d’afrontar la greu problemàtica amb relació a les llistes d’espera per accedir als serveis, així com el problema de la inflació, tant per les famílies, com per les entitats. En concret, apunta que segons un estudi realitzat per Plena Inclusión, les despeses de les entitats s’han incrementat en un 9% de mitjana, i els preus de necessitats bàsiques com l’electricitat o el gas, han augmentat en un 72% i 32%, respectivament.
Per la seva banda, La Unió, Associació d’Entitats Sanitàries i Socials, que representa la transversalitat de serveis del sector social concertat (gent gran, discapacitat, salut mental…), destaca de l’acord el compromís de les parts de prioritzar en el finançament al sector la millora de les retribucions i condicions laborals dels professionals del sector, dignificant així la professió i contribuint a la millora de la qualitat de l’atenció a les persones.
En paraules de la seva directora general, Roser Fernández “aquest acord ha de permetre encaminar i reforçar els àmbits de la negociació col·lectiva amb aquest objectiu, i alhora recull la necessitat de monitoritzar l’evolució de la resta de costos del sector per garantir un correcte finançament i assegurar la qualitat del servei”.
L’Agrupació Catalana de Centres per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACCP) també ha valorat positivament l’acord amb la conselleria després de 10 anys dominats per la congelació i la rebaixa de les tarifes dels serveis referenciats (2009-2019, “la dècada perduda”), però ha volgut deixar constància de la gran preocupació i alarma del sector davant l’extraordinari increment dels costos, especialment en l’àmbit energètic i de l’alimentació que
pateixen les entitats que presten serveis residencials. “Des d’aquest punt de vista, aquest 3% d’augment serà del tot insuficient per poder cobrir el fort increment de costos que pateixen les entitats i l’IPC del propi any 2022”, han advertit.