
Com cada any, la Confederació Salut Mental Espanya llança a les xarxes socials i als mitjans de comunicació una campanya amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental per sensibilitzar sobre la importància de cuidar la salut mental, en aquesta ocasió, la de la població infantil, adolescent i juvenil.
Sota el lema ‘Dale like a la salut mental, pel dret a créixer en benestar’ l’entitat difondrà diferents infografies amb missatges que busquen, per una banda, desactivar determinades maneres de pensar o actuar davant d’un moment de malestar emocional, i, de l’altra, conscienciar les persones joves i adolescents que els seus problemes i sentiments tenen la mateixa validesa i importància que els de les persones adultes, i que expressar-los sense por ajuda a cuidar la salut mental.
Salut Mental Espanya reivindica, des de fa anys, la urgència que es posin els mitjans i recursos oportuns, que proporcionin una educació emocional a les aules, perquè, ja des de la infància, els nens i nenes aprenguin a identificar emocions, compartir-les, i cercar ajuda sempre que sigui necessari.
Nel González Zapico, president de la Confederació SALUT MENTAL ESPANYA, apunta que “hi ha molts mites i falses creences que s’han transmès de generació en generació i que amb aquesta campanya s’ha intentat desmuntar, perquè la joventut s’empoderi i defensi el seu dret a créixer amb benestar emocional i bona salut mental”. “Per exemple, – il·lustra González Zapico- quantes vegades hem sentit que expressar que estàs malament és mostrar-te feble o vulnerable, a un pare o una mare dir ‘no ploris que és de nenes’, o ‘ja et passarà, són coses de l’edat’… són maneres d’amagar, infravalorar i minimitzar el malestar del nen o de la jove, que poden tenir un efecte devastador en la seva salut mental present i futura”.
Així mateix, la iniciativa també posa el focus en tots els factors socials que estan més arrelats i que tenen a veure amb el sistema de vida actual, i que afecten la salut mental de les persones, en general, però de les més joves, a particular i amb més intensitat. Entre aquests factors socials trobem el masclisme, l’homofòbia, el racisme, l’assetjament escolar, la precarietat laboral, la pobresa, la violència, els abusos sexuals, els conflictes bèl·lics, i la necessitat de migrar, o més recentment, el canvi climàtic.