Quatre Camins, un dels tres únics centres penitenciaris a tot l’Estat amb mòdul per persones amb discapacitat intel·lectual

Segons un informe del Defensor del Pueblo

quatre-camins-preso-mòdul-persones-discapacitat-intel·lectual
Entrada del Centre Penitenciari de Quatre Camins // Foto: CG

La presó de Quatre Camins és un dels tres únics centres penitenciaris a tot l’Estat, cap d’ells femenins, que compte amb mòdul específics per atendre a persones amb discapacitat intel·lectual.

Aquesta dada s’extreu de l’informe anual amb dades i sol·licituds 2018 del Defensor del Pueblo, que ha elaborat un annexe per tractar especialment la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual a les presons espanyoles.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

En aquest sentit, el Defensor del Pueblo, que lidera en funcions Francisco Fernández Marugán, s’ha dirigit a les secretaries tant d’Institucions Penitenciàries com de Mesures Penals de la Generalitat de Catalunya -amb competències pròpies en la matèria- per reclamar la creació de llocs específics per aquest col·lectiu que “com es dedueix de l’article 96.2 del Codi Penal haurien d’ubicar-se fora de les presons. Si això “no fos possible a curt termini”, s’haurien de “construir mòduls especialment dissenyats dins del centre”. Marugán defensa que aquesta mesura és “des d’una perspectiva pura d’inclusió social”.

En el citat informe s’explica que les persones amb discapacitat intel·lectual constitueixen “una petita part del total “de la població reclusa. “Tenen problemes específics derivats d’una triple condició: estar privades de llibertat, tenir discapacitat intel·lectual i ser una minoria en el sistema penitenciari”.

BANER_300X250

En l’informe no s’ofereixen dades concretes de quin és el percentatge amb discapacitat intel·lectual a les presons espanyoles, però si s’indica que el 51,4% la tenien detectada abans d’entrar. També que la proporció d’homes i dones és semblant a la població reclusa general: el 93,5% són homes i el 6, 5% dones.

Per últim el Defensor del Pueblo indica en el seu informe que en l’actualitat no hi ha plantilla d’especialistes suficient en tots els centres: ni especialistes en discapacitat intel·lectual (psicopedagogs), ni tècnics especialistes en malalties mentals (psicòlegs clínics), ni terapeutes ocupacionals.

FECETC_Banner_fira si i millor

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*