21.4 C
Barcelona
Diumenge, 5 juliol, 2020

Programa per eradicar l’hepatitis C entre les persones de la xarxa de salut mental a la Regió Sanitària de Girona

Recomanats

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...

Dincat veu inacceptable el retard en els pagaments a les entitats socials anunciat pel Govern

El sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya s’ha sumat avui a...

hepatits c xarxa salut mental regió santirària girona
Test de l’hepatitis C // Foto: Arxiu

El Departament de Salut alineat amb l’Estratègia Nacional per l’abordatge de l’hepatitis C ha impulsat l’accés al tractament de les persones infectades. A més a més, aquest tractament ha demostrat en diferents estudis que és eficaç en els pacients que estan en tractament en la Xarxa de Salut Mental i Addiccions. En el nostre país, el 90% de les infeccions per hepatitis B i C és degut a l’ús de drogues injectades.  

Des del Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) Teresa Ferrer de Girona ciutat, gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), s’ha fet una recopilació sistemàtica en les històries clíniques dels seus pacients i han vist que el 33% de les persones infectades amb el virus de l’hepatitis C que estan actualment en tractament amb substitutius opiacis, com ara la metadona, no han fet mai tractament per l’hepatitis C. Aquest percentatge disminueix fins un 10% en aquells pacients que estan en tractament amb buprenorfina/naloxona.

La iniciativa de tractar a tots els pacients amb infecció crònica de l’hepatitis C de la xarxa de salut mental i addiccions neix de la col·laboració entre la unitat d’Hepatitis de l’Hospital Doctor Josep Trueta de Girona gestionat per l’Institut Català de la Salut, l’Institut d’Assistència Sanitària i l’Agència de Salut Pública de Catalunya a través del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques i del Servei de Promoció de la Salut a Girona. Cal destacar que s’ha posat en marxa el diagnòstic en un sol pas, en el que el pacient es vincula directament a la unitat d’hepatitis de l’Hospital Doctor Josep Trueta per tal d’iniciar tractament el més aviat possible i trencar així amb les barreres d’accés al tractament que sovint tenen les persones que consumeixen drogues o tenen un trastorn mental greu. El mateix tractament també es realitza a l’Hospital Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt.

Aquesta iniciativa pretén en dos anys eradicar la hepatitis C en les persones ex-consumidores de drogues per via parenteral i en els pacients amb trastorn mental. Tot i que s’ha iniciat al CAS Teresa Ferrer, aquesta iniciativa s’anirà estenent a la resta de CAS que gestiona l’IAS a la Regió Sanitària de Girona i a la Unitat d’Atenció a les Drogues de Calella que gestiona la Comunitat Terapèutica del Maresme.

Avui 28 de juliol es celebra el Dia Mundial de les hepatitis amb el lema “Find the missing Millions” que en català es pot traduir “Trobem els milions de persones que encara no saben que estan infectades”. Per aquest motiu el passat dimecres 25 de juliol es va fer a la seu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya la jornada “Caminant cap a l’eliminació de les hepatitis” on en la primera part es van explicar tots els avenços aconseguits i en la segona part es van presentar un seguit d’iniciatives i bones pràctiques en els col·lectius amb conductes de risc, com ara les persones que s’injecten drogues, els homes que tenen sexe amb homes, coinfectats amb VIH, immigrants de països amb altres prevalences d’hepatitis i joves. Girona 0 amb una ponència titulada “Avaluació i accés al tractament en les persones tractades amb metadona a Girona”.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

El Centre d’Atenció Diürna d’ASPID reprèn l’activitat en un entorn segur pels usuaris

El Centre de dia Candi Villafañé d’ASPID ha reprès l’activitat presencial després...

Una mirada personal a l’escola inclusiva

La meva experiència en una USEE (Unitat de Suport Educatiu Especial) va començar l’any 2012, a l’Institut...

La incertesa pel coronavirus obliga a suspendre la tercera edició de l’Inspira Festival Inclusiu 2020

La Fundació MAP i l'Ajuntament de Ripoll han decidit no celebrar la tercera edició de l'Inspira Festival...

El Grup Alba inicia un nou model dels serveis diürns als nous espais de Guissona, Agramunt i Verdú

El Grup Alba ha iniciat un canvi de rumb dels seus serveis diürns cap a un model...

Katherina Harder: “ El format online ens permet acompanyar persones grans a relacionar-se amb la tecnologia”

Katherina Harder és la directora artística i de programació de La GRAN pantalla, el Festival Internacional de...
- Advertisement -

també pot interessar-te

- Advertisement -