Programa per eradicar l’hepatitis C entre les persones de la xarxa de salut mental a la Regió Sanitària de Girona

Avui se celebra el Dia Mundial de les hepatitis amb el lema “Find de Missing Millions”

hepatits c xarxa salut mental regió santirària girona
Test de l’hepatitis C // Foto: Arxiu

El Departament de Salut alineat amb l’Estratègia Nacional per l’abordatge de l’hepatitis C ha impulsat l’accés al tractament de les persones infectades. A més a més, aquest tractament ha demostrat en diferents estudis que és eficaç en els pacients que estan en tractament en la Xarxa de Salut Mental i Addiccions. En el nostre país, el 90% de les infeccions per hepatitis B i C és degut a l’ús de drogues injectades.  

Des del Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) Teresa Ferrer de Girona ciutat, gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), s’ha fet una recopilació sistemàtica en les històries clíniques dels seus pacients i han vist que el 33% de les persones infectades amb el virus de l’hepatitis C que estan actualment en tractament amb substitutius opiacis, com ara la metadona, no han fet mai tractament per l’hepatitis C. Aquest percentatge disminueix fins un 10% en aquells pacients que estan en tractament amb buprenorfina/naloxona.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

La iniciativa de tractar a tots els pacients amb infecció crònica de l’hepatitis C de la xarxa de salut mental i addiccions neix de la col·laboració entre la unitat d’Hepatitis de l’Hospital Doctor Josep Trueta de Girona gestionat per l’Institut Català de la Salut, l’Institut d’Assistència Sanitària i l’Agència de Salut Pública de Catalunya a través del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques i del Servei de Promoció de la Salut a Girona. Cal destacar que s’ha posat en marxa el diagnòstic en un sol pas, en el que el pacient es vincula directament a la unitat d’hepatitis de l’Hospital Doctor Josep Trueta per tal d’iniciar tractament el més aviat possible i trencar així amb les barreres d’accés al tractament que sovint tenen les persones que consumeixen drogues o tenen un trastorn mental greu. El mateix tractament també es realitza a l’Hospital Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt.

Aquesta iniciativa pretén en dos anys eradicar la hepatitis C en les persones ex-consumidores de drogues per via parenteral i en els pacients amb trastorn mental. Tot i que s’ha iniciat al CAS Teresa Ferrer, aquesta iniciativa s’anirà estenent a la resta de CAS que gestiona l’IAS a la Regió Sanitària de Girona i a la Unitat d’Atenció a les Drogues de Calella que gestiona la Comunitat Terapèutica del Maresme.

BANER_300X250

Avui 28 de juliol es celebra el Dia Mundial de les hepatitis amb el lema “Find the missing Millions” que en català es pot traduir “Trobem els milions de persones que encara no saben que estan infectades”. Per aquest motiu el passat dimecres 25 de juliol es va fer a la seu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya la jornada “Caminant cap a l’eliminació de les hepatitis” on en la primera part es van explicar tots els avenços aconseguits i en la segona part es van presentar un seguit d’iniciatives i bones pràctiques en els col·lectius amb conductes de risc, com ara les persones que s’injecten drogues, els homes que tenen sexe amb homes, coinfectats amb VIH, immigrants de països amb altres prevalences d’hepatitis i joves. Girona 0 amb una ponència titulada “Avaluació i accés al tractament en les persones tractades amb metadona a Girona”.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*