Els efectes de l’esclerosi múltiple no es limiten a problemes físics i cognitius, segons un estudi publicat a la revista científica Multiple Sclerosis Journal – Experimental, Translational and Clinical, també pateixen majors problemes psicològics que la població general. Aquests problemes poden afectar seriosament la qualitat de vida dels afectats, arribant a accelerar la malaltia i fins i tot reduint l’efectivitat dels fàrmacs.
L’estudi s’ha realitzat sobre població francesa, que fins al moment no s’havia estudiat en profunditat en aquest aspecte. Per a això, s’ha comparat la prevalença de trastorns mentals en persones amb esclerosi múltiple amb la població general; i també amb persones amb artritis reumatoide. En tots dos casos, les persones afectades d’EM van presentar xifres molt superiors de problemes psicològics (un 24% més que la població general i un 20% que les persones amb artritis reumatoide).
En una investigació inicial, han participat 1.145 afectats d’esclerosi múltiple, amb una edat mitjana de 50 anys, i 5.725 persones sanes. Per a la segona part de l’estudi han participat 878 persones amb EM i 878 persones amb artritis reumatoide, amb una mitjana d’edat de 54 anys. De tots els afectats d’esclerosi múltiple, un 87% eren considerats d’afectats de llarga durada, mentre que pràcticament la meitat d’ells rebien tractaments modificadors de la malaltia.
A més de presentar més trastorns psicològics, aquests duren més en les persones amb EM. De fet, les persones amb EM van ser hospitalitzades fins a tres vegades més que la població general a causa d’aquests problemes; i també van rebre medicació específica per problemes psicològics en nivells similars. Pel que fa a el gènere, els homes són més proclius a presentar trastorns mentals, mentre que les persones menors de 40 anys presenten més risc.
Amb tot, els investigadors conclouen que les persones amb esclerosi múltiple tenen més risc de patir problemes psicològics, el que se suma als símptomes de la malaltia i en dificulta la recuperació a curt i llarg termini.