Dilluns, 22 abril 2024
spot_img
IniciDRETSPacients amb discapacitat denuncien que la jubilació anticipada “no serà efectiva” si...

Pacients amb discapacitat denuncien que la jubilació anticipada “no serà efectiva” si es manté un llistat tancat de malalties

El 65% de persones que conviuen amb una malaltia poc freqüent presenten algun tipus d’invalidesa

jubilació anticipada persones amb discapacitat
Una persona treballant a una oficina // Foto: Feder

La Federació Espanyola de Malalties Rares (Feder) ha alertat aquest dilluns que la jubilació anticipada de les persones amb discapacitat acabada d’aprovar pel Consell de Ministres “no serà efectiva” mentre es mantingui el llistat tancat de malalties.

Segons Feder, la modificació del reial decret, publicada el 16 de maig passat i que regula la jubilació anticipada, manté “part de les barreres històriques que la evidencia en els últims anys” com el requisit de comptar amb una de les patologies incorporades a una llista tancada, “que limita l’accés i la garantia d’aquest dret a persones que en necessiten”.

La Federació ha manifestat la seva oposició que les malalties que donen accés a la jubilació anticipada consisteixin en “malalties amb una esperança de vida reduïda”. Va afegir que aquestes malalties “no es poden acotar en un llistat tancat que actualment és limitatiu, restrictiu i certament arbitrari”.

Segons els pacients, aquesta llista ha d’estar contemplada com un orientatiu, però ha recalcat que “sempre ha de deixar la possibilitat” per poder admetre’s noves malalties que compleixin amb la condició de tractar-se de malalties amb una esperança de vida reduïda, segons criteri clínic, i segons la literatura científica actual.

Tot i això, els pacients han assegurat que aquesta nova regulació, en traslladar-se el llistat de malalties a un Annex de la norma, “obre un camí favorable” per permetre que aquest llistat es pugui modificar via Ordre Ministerial.

Dolències invalidants

Per això, Feder pretén “salvar aquest obstacle principal” de les persones amb malalties poc freqüents en l’accés a la jubilació anticipada, a més de garantir que el procediment per incorporar noves patologies sigui més àgil i més flexible, per la qual cosa proposa “eliminar el llistat tancat”.

A Espanya, s’estima que més de tres milions de persones conviuen amb una malaltia poc freqüent. La majoria són cròniques, degeneratives i en el 65% dels casos greus i invalidants, impactant en gran mesura tant en la qualitat com en l’esperança de vida dels qui hi conviuen.

Feder ha destacat que al voltant del 80% del col·lectiu presenta també discapacitat i “només el 34% de les persones amb malalties poc freqüents en edat de treballar compten amb una feina”. Per tot això, la jubilació anticipada és “una històrica” de la Federació en matèria d’inclusió laboral.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content