Divendres, 21 juny 2024
IniciCOVID-19Nova web per ajudar la població a fer front al patiment psicològic...

Nova web per ajudar la població a fer front al patiment psicològic de la covid-19

La web ha de servir per millorar el benestar emocional de la ciutadania // Foto: Ajuntament de Barcelona

Amb el nom de Cabàs Emocional, en aquest nou web s’inclouen recursos i bons hàbits per afrontar les adversitats i com abordar-les tant de manera individual com col·lectiva, eines per reconèixer les emocions i entrenar-se en la manera d’afrontar-les i instruments per ajudar a persones properes que es trobin en situació de crisi o amb dificultats. Aquesta iniciativa, posada en marxa amb la col·laboració de les entitats i institucions que treballen per millorar el benestar emocional de la ciutadania, pretén ajudar la població a fer front al patiment psicològic que es deriva de la irrupció de la covid-19.

La posada en marxa d’aquest nou web parteix de la base que amb la irrupció de la covid-19 no només s’ha desencadenat una crisi sanitària i social, sinó també emocional. Aquest projecte inclou iniciatives de les entitats que formen la Taula de Salut Mental de Barcelona, les taules de salut mental dels districtes i altres organitzacions per oferir estratègies concretes d’autocura. Aquesta pàgina web està pensada per aprofitar la riquesa de l’especialització, la diversitat de coneixements i l’experiència dels professionals i organitzacions, i per potenciar un marc comú de comunicació, difusió i una manera compartida d’actuar.

Inclou una programació d’activitats en línia com formacions grupals o activitats formatives, així com recursos digitals que inclouen documents, guies, vídeos o àudios, entre altres. Els recursos en xarxa pretenen ser una ajuda per abordar els malestars psíquics més comuns com l’angoixa, l’estrès, les dificultats relacionals, els problemes d’insomni o les situacions de tristesa profunda.

PUBLICITAT

Entre les situacions que es poden tractar hi ha les següents:

 • – el dol i la pèrdua de persones estimades,
 • situacions de sobrecàrrega per la cura o la convivència continuada amb persones malaltes o dependents,
 • – situacions d’aïllament físic prologant,
 • malestar per la pèrdua de llocs de treball i ingressos,
 • – els sentiments de pèrdua d’oportunitats,
 • l’angoixa per un futur incert,
 • – eines per a pares i mares d’infants o adolescents que vulguin millorar les seves capacitats.

Tot i que el web s’adreça a la població en general, està pensada específicament per a dones, persones grans, joves i adolescents, persones que estan afrontant situacions d’especial dificultat derivades de la covid-19, així com persones actives en xarxes de suport, equips
professionals i de voluntariat dels serveis de proximitat.

Durant la pandèmia

PUBLICITAT

Les diferents entitats que treballen a peu de carrer en temes relacionats amb la salut mental han constatat un increment de les patologies de salut mental. Es tracta d’una tendència que també s’ha detectat amb les aportacions que han fet arribar les entitats que participen a la Taula de Salut Mental de Barcelona i en les més de catorze mil trucades que s’han gestionat a través dels diferents telèfons d’atenció.

De l’atenció oferta per telèfon:

 • El 72% de les persones ateses eren dones i el 58% tenien entre 40 i 69 anys.
 • Més de set-centes trucades ateses es van fer a través dels serveis adreçats a joves com “Aquí t’escoltem”, el Centre per a Famílies Adolescents i el Konsulta’m.

A més, les enquestes que ha fet l’Oficina Municipal de Dades constaten el següent:

 • El diagnòstic dels impactes de la covid-19 en la salut mental va des de la por i l’angoixa pel possible contagi i les seves implicacions, fins a les dificultats dels professionals i dels equips per poder intervenir-hi amb normalitat.
 • La meitat de les persones han sentit el confinament com una situació molt o bastant dura i fins a un 15% d’elles ho han fet en soledat.
 • Hi ha hagut un increment de les situacions de sobrecàrrega en persones cuidadores, un fort impacte de la mort i el dol, un aïllament i una soledat especialment agreujades en el cas de la gent gran, un augment de la simptomatologia en persones amb trastorn mental o d’addicions i un increment de les situacions de risc i vulnerabilitat que es deriven de la pèrdua de cobertura d’algunes necessitats bàsiques.

Font: BCN Accessible (Ajuntament de Barcelona)

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content