Només el 40% de les dones amb dany cerebral adquirit (DCA) sol·licita el certificat de discapacitat

Tot i que 9 de cada 10 tenen algun tipus de discapacitat

presentació-dany-cerebral-adquirit-dones-certificat-discapacitat
Presentació de l’informe sobre dones amb dany cerebral adquirit // Foto: FEDACE

Segons un informe recent de la Federación Española de Daño Cerebral (FEDACE) sota el títol ‘La situación de las mujeres con Daño Cerebral Adquirido en España’, només un 40% de les dones que pateixen dany cerebral adquirit (DCA) té el certificat de discapacitat.

El DCA és una lesió originada com a conseqüència d’un ictus, infeccions o tumors, entre d’altres factors. Es tracta d’una afecció que presenta una gran varietat de seqüeles tant físiques com sensorials, cognitives o relacionals. A més, suposa una de les principals causes de discapacitat, el que suposa una discriminació a nivell laboral.

BANER_300X250

El 2017 es van comptabilitzar fins a 106.641 altes per ictus, dels quals el 46 per cent eren dones. D’altra banda, respecte a les lesions cerebrals, s’han pogut apreciar 24.334 altes amb un 44 per cent de dones. Així mateix, l’informe destaca que fins al 92 per cent de les dones que pateix DCA presenta dificultats per a realitzar activitats bàsiques, el que disminueix notablement la seva qualitat de vida.

Segons aquest estudi el risc de patir DCA augmenta en dones en més de 65 anys, el que més dificulta la inclusió laboral. De fet, només el 36,4% de les dones i el 37,3% dels homes torna a la feina després de patir aquesta lesió.

Un altre dels aspectes que destaca l’informe de la FEDACE fa referència a la pèrdua d’autonomia dels afectats per DCA, que necessiten recórrer a cures, normalment realitzades per dones. El 80% dels cuidadors són dones que solen tenir fins a 8 anys més que el pacient i que necessiten cures diàries de 10 hores de promig. Aquest fet té efectes negatius per al propi cuidador, que veu augmentat el seu estrés, aïllament i abandonament del treball.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*