Dimecres, 19 gener 2022
IniciDestacadesNomés el 40% de les dones amb dany cerebral adquirit (DCA) sol·licita...

Només el 40% de les dones amb dany cerebral adquirit (DCA) sol·licita el certificat de discapacitat

presentació-dany-cerebral-adquirit-dones-certificat-discapacitat
Presentació de l’informe sobre dones amb dany cerebral adquirit // Foto: FEDACE

Segons un informe recent de la Federación Española de Daño Cerebral (FEDACE) sota el títol ‘La situación de las mujeres con Daño Cerebral Adquirido en España’, només un 40% de les dones que pateixen dany cerebral adquirit (DCA) té el certificat de discapacitat.

El DCA és una lesió originada com a conseqüència d’un ictus, infeccions o tumors, entre d’altres factors. Es tracta d’una afecció que presenta una gran varietat de seqüeles tant físiques com sensorials, cognitives o relacionals. A més, suposa una de les principals causes de discapacitat, el que suposa una discriminació a nivell laboral.

El 2017 es van comptabilitzar fins a 106.641 altes per ictus, dels quals el 46 per cent eren dones. D’altra banda, respecte a les lesions cerebrals, s’han pogut apreciar 24.334 altes amb un 44 per cent de dones. Així mateix, l’informe destaca que fins al 92 per cent de les dones que pateix DCA presenta dificultats per a realitzar activitats bàsiques, el que disminueix notablement la seva qualitat de vida.

Segons aquest estudi el risc de patir DCA augmenta en dones en més de 65 anys, el que més dificulta la inclusió laboral. De fet, només el 36,4% de les dones i el 37,3% dels homes torna a la feina després de patir aquesta lesió.

Un altre dels aspectes que destaca l’informe de la FEDACE fa referència a la pèrdua d’autonomia dels afectats per DCA, que necessiten recórrer a cures, normalment realitzades per dones. El 80% dels cuidadors són dones que solen tenir fins a 8 anys més que el pacient i que necessiten cures diàries de 10 hores de promig. Aquest fet té efectes negatius per al propi cuidador, que veu augmentat el seu estrés, aïllament i abandonament del treball.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content