El periodista lleidatà Rafael Ventura participa a un Cinefòrum per explicar què és el Dany Cerebral sobrevingut

En un acte organitzat per ASPID amb motiu del Dia del Dany Cerebral

rafael ventura periodista cinefòrum dany cerebral
El periodista lleidatà Rafael Ventura durant la seva intervenció // Foto: ASPID Lleida

L’Ateneu Popular de Ponent a Lleida va acollir ahir a la tarda una xerrada del periodista lleidatà Rafael Ventura sobre el dany cerebral i les característiques d’aquesta patologia dins el Cinefòrum de sensibilització organitzat pel grup de Dany Cerebral d’ASPID amb motiu del Dia del Dany Cerebral.

Ventura també es va centrar en la seva experiència personal, reconeixent que una afectació d’aquest tipus “marca un abans i un després, és com començar una nova vida”, i que malgrat tot cal afrontar el repte amb valentia, esforç i perseverança.

BANER_300X250

Durant aquesta activitat, a la que van assistir una quarantena de persones, es va llegir el manifest en commemoració del Dia del Dany Cerebral i es va projectar la pel·lícula “Todos queremos lo mejor para ella” (2014), de Mar Coll, amb una reflexió posterior sobre els aspectes més rellevants de la mateixa en que han participat els assistents a l’acte i membres del grup.

El Grup de Dany Cerebral Sobrevingut d’ASPID està format actualment per 13 persones que han patit de forma directa o indirecta les conseqüències d’aquesta patologia. Els seus membres es reuneixen periòdicament durant l’any per dur a terme accions de sensibilització.

El Dany Cerebral en xifres

En l’àmbit de l’Estat espanyol, hi ha més de 420.000 persones afectades pel Dany Cerebral Sobrevingut (unes 1.500 a Lleida). Les dues causes més freqüents són l’ictus, amb unes 200.000 persones, i els traumatismes cranioencefàlics, amb unes 50.000 pacients.

A l’Estat espanyol l’ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones i la segona en els homes, segons dades del Grup d’Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia. A Europa cada l’any es detecten uns 120.000 casos nous i moren 650.000 persones per aquesta causa, de les quals 40.000 de l’Estat espanyol. Extrapolant aquesta xifra en donaria que a la demarcació de Lleida, amb 427.208 habitants, es produeixen unes 370 defuncions anuals.

Quan als traumatismes cranioencefàlics, la seva incidència estimada se situa en 200 casos nous per 100.000 habitants, dels quals aproximadament un 10% són considerats greus, un 10% moderats i lleus el 80% restant.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*