Diumenge, 19 maig 2024
spot_img
IniciOPINIÓMWC i diversitat funcional

MWC i diversitat funcional

foto MWC 2024
La meva parella provant unes ulleres de realitat augmentada a l’estand d’ESADE // Foto: Robert de Miguel

El Mobile World Congress (MWC) és una de les fires tecnològiques més importants del món, que se celebra a Barcelona. Aquest any tracta de la connectivitat i la utilització de les dades amb la intel·ligència artificial (IA). Aquests temes són de gran actualitat. Abans els big data eren adaptables, però ara es connecten i són flexibles amb IA. Les següents edicions del MWC haurien de ser que les connexions de dades creen xarxes. La multiplicitat de xarxes que es connecten entre sí són híbrides. Les solucions tecnològiques s’haurien d’agrupar en certs temes i formar xarxes. Hi va haver una mica aquest any amb l’intent d’humanitzar la tecnologia al introduir el tema de la sanitat, Health

Em resulta difícil trobar totes les tecnologies relacionades amb la diversitat funcional. Seria recomanable crear una xarxa de diversitat funcional, agrupar i analitzar aquestes tecnologies. Les següents edicions del MWC haurien d’entendre que aquestes xarxes són dinàmiques i que poden canviar perquè són plàstiques. Convé explicar que la tecnologia és possible d’utilitzar de moltes maneres. Aquest any vaig percebre certa resistència per fer que l’espai del congrés fos accessible. Vaig veure poca gent amb diversitat funcional. És estrany perquè són una de cada tres persones que necessiten mesures d’accessibilitat, i que a més són els impulsors de certes tecnologies. Per exemple, no vaig veure cap mesura per a persones amb baixa visió, tipus braille. Ho vaig parlar amb un senyor que anava amb crosses i em va dir que el congrés era molt gran. Per recórrer un espai tan ampli havien posat a disposició dels visitants uns scooters però ell sentia vergonya de fer-los servir. L’espai és agressiu per a persones amb diversitat funcional. Els ascensors per baixar als pavellons estan amagats, i de vegades no funcionen. Moltes vegades els ascensors són a les sortides d’emergència, que són utilitzades pels serveis de càtering. Gairebé tots els estands dels exhibidors tenen un esglaó per entrar-hi. Per normativa han de tenir un accés accessible però moltes vegades aquests passos estan amagats i són secundaris. 

L’únic que vaig veure totalment accessible és l’estand d’ESADE que només era una catifa a terra. Era un dels estands més visitats. A la fira em vaig trobar amb una noia amb cadira de rodes. La seva crítica era la dificultat de obrir les portes que connectaven un pavelló amb un altre. A mi també em va resultar difícil orientar-me i saber com anar d’un pavelló a un altre i trobar la sortida. El wayfinding del congrés no estava molt ben estudiat i no em puc ni imaginar com s’orienta una persona amb dificultats de visió. També falta moltíssima formació en accessibilitat als guies de l’esdeveniment. No van ser de gaire ajuda. 

Aquesta va ser la meva experiència d’aquest magnífic congrés de MWC, però que demostra la poca cura global cap a la diversitat funcional. El congrés era ple d’homes, joves, i sans. Hi havia molt poca diversitat. L’accessibilitat és una font d’innovació i d’importància de cara al futur. Espero que el proper MWC estigui millor organitzat.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Robert de Miguel
Robert de Miguelhttps://rwdmm.weebly.com/
Sóc de Barcelona. Arquitecte educat a UPC i Harvard University. Fa uns anys vaig patir un accident de cotxe a Equador i ara m’estic recuperant d'una diversitat funcional. Tinc el meu propi Studio d’arquitectura accessible

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content