Diumenge, 4 desembre 2022
Diumenge, 4 desembre 2022
IniciPatrocinatsMés de 113.000 persones es beneficien de la Renda Garantida de Ciutadania...

Més de 113.000 persones es beneficien de la Renda Garantida de Ciutadania en el primer any de funcionament

roda premsa resultats primer any funcionament rgc
Roda de premsa del conseller El Homrani // Foto: gencat

El conseller del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani ha presentat aquest matí els resultats del primer any de la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC).

anunci guies d'arrel

En aquest temps, més de 113.000 persones han estat beneficiàries (26.958 famílies reben l’RGC –corresponents a uns 68.350 beneficiaris– i 45.363 pensionistes i beneficiaris de prestacions estatals amb rendes més baixes reben el complement). Això suposa un increment de 81 MEUR en el pressupost destinat a les persones més vulnerables de manera que s’ha passat dels 228 MEUR l’any 2016 amb l’RMI a 309 MEUR aquest 2018 amb l’RGC i els complements. Una altra dada rellevant passa per la inserció en el món laboral: “Des del setembre de 2017 fins a l’actualitat 2.655 unitats familiars han aconseguit feina amb un contracte de treball i 1.138 han aconseguit sortir de la prestació de forma definitiva”, ha explicat el conseller. D’altra banda, 11.000 persones s’han tornat a activar en la recerca de feina.

El Homrani també ha fet referència a la influència que va tenir l’aplicació de l’article 155 en el primer any de vida de la RGC. En aquest sentit ha apuntat que “amb el 155 vam arribar a tenir 17.000 expedients paralitzats (abril de 2018). Ara en tenim uns 10.000 i calculem que aproximadament a final d’any ja no n’hi haurà cap fora de termini.”

Banner 300x250px EnBucle3

“L’anormalitat democràtica del 155 ha evitat el desplegament del Reglament de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i això n’ha distorsionat tant l’aplicació com la interacció amb normalitat amb les entitats que han de formar el Consell de Govern”, ha afegit el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies.

Malgrat tot, la dotació de la prestació s’ha millorat en uns 200 euros de mitjana (increment del 35%) i s’ha estès a més persones. Pel que fa a les sol·licituds, de les 69.197 rebudes actualment n’hi ha un 72% d’aprovades i un 28% de pendents de resoldre. Quant als motius principals de denegació són disposar d’ingressos superiors al llindar que estableix la llei i que el titular o beneficiari treballi a jornada completa.

Un dels principals objectius que s’ha marcat el conseller El Homrani és “mantenir i consolidar el treball amb les entitats i iniciar la implementació de la coordinació territorial així com aprovar el decret del Consell de seguiment de l’RGC”. Un altre passa per ampliar la cobertura a les persones sense llar, a les dones víctimes de la violència masclista i a les persones amb malaltia mental, ateses en àmbit residencial i millorar en les situacions d’emergència social, entre d’altres.

“Atés que el desplegament és fins al 2020 i tenint en compte la voluntat d’ampliar la cobertura d’aquest dret està previst que amb els llindars previstos l’RGC serà una de les principals prestacions d’aquesta legislatura”, ha manifestat el conseller i ha afegit: “La Renda Garantida és un coixí per a qui no té accés al que creiem que són els drets bàsics que permeten una vida autònoma: un treball de qualitat i accés a l’habitatge”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content