Dissabte, 27 abril 2024
spot_img
IniciENTREVISTESMarta Obdulia, nova gerent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat

Marta Obdulia, nova gerent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat

La nova gerent de l’IMPD té una llarga trajectòria professional treballant pels drets de les persones amb discapacitat i vol contribuir a transformar la societat i treballar per una Barcelona encara més accessible i inclusiva

marta obdulia gerent impd
Marta Obdulia, nova gerent de l’IMPD // Foto: Ajuntament de Barcelona

Marta Obdulia Gómez va néixer a la ciutat de Barcelona. És llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Pompeu Fabra i té un màster en Direcció Pública per la universitat ESADE-Ramón Llull.

Destaca per la seva trajectòria al cap de la Federació i la Fundació ECOM, de la qual ha sigut gerent durant més de deu anys. ECOM és un moviment associatiu que representa a més de 120 entitats de persones amb discapacitat física i/o orgànica i defensa una societat inclusiva pels drets de tothom.  De la mateixa manera, era membre de la Junta Directiva de la Taula del Tercer Sector des de 2015, secretària des de 2022, i membre de la Junta Directiva de La Confederació del Tercer Sector.

Professionalment, ha estat vinculada principalment al sector social. Ha sigut directora general d’AVAN (Associació Vallés Amics de la Neurologia) i coordinadora de la Unitat de Recerca de Neurologia de l’Hospital Mútua de Terrassa. Anteriorment, va participar en projectes socials com un voluntariat en col·laboració amb la Comissió Coordinadora d’Atenció a la Infància a Nicaragua (CCAN).

La nova gerent assumeix el càrrec amb la voluntat de seguir treballant de la mà de les entitats del sector en benefici i promoció dels drets de tothom. A continuació, respon unes preguntes per apropar-se als col·lectius de l’IMPD.

Fins ara eres gerent d’ECOM, entitat que lluita pels drets de les persones amb discapacitat. Com arribes a l’àmbit de la inclusió?

En les meves primeres experiències professionals sempre havia trobat a faltar la part social. El punt de partida en la meva aproximació al tercer sector va ser el contacte amb AVAN (Associació Vallés Amics de la Neurologia). La vaig conèixer a través del meu cap quan treballava a la Unitat de Recerca de Neurologia de l’Hospital Mútua de Terrassa. A través d’AVAN em vaig apropar a l’àmbit de la discapacitat, vaig conèixer el tercer sector i vaig connectar amb una manera de fer per propòsits i amb valors. Em va captivar i vaig tenir la sort que es convertís en la meva ocupació.

Quines són les teves principals motivacions al davant de l’IMPD?

La principal motivació és continuar contribuint en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat des de l’Administració Pública. Traslladar el meu coneixement de les necessitats reals adquirit a ECOM i AVAN per impulsar una mirada més global. L’IMPD té una vàlua i una trajectòria immenses i vull posar el meu granet de sorra per contribuir a continuar transformant la societat i treballar per una Barcelona encara més accessible i inclusiva.

Com es posiciona Barcelona pel que fa a inclusió i accessibilitat?

Barcelona és pionera en accessibilitat. No hem de perdre aquesta empenta i aquesta vàlua que té la ciutat perquè malauradament encara queda molt per fer en matèria d’accessibilitat.

Per altra banda, també cal posar en valor que hem impulsat iniciatives pioneres com per exemple el servei municipal d’Assistència Personal (SAP). La nostra missió ha de ser continuar generant coneixement per transformar tota la societat i el sistema de suports per a les persones amb discapacitat.

Quins consideres que són els reptes actuals del sector i amb quines línies de treball s’hi enfronta l’IMPD?

El principal repte és avançar en el compliment de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Seguint aquest marc de referència, caldria continuar avançant en la fita de l’accessibilitat universal a la ciutat. Ara que ha sortit el nou Codi d’Accessibilitat és el moment de dissenyar el Pla d’Accessibilitat, del que ja disposem d’una diagnosi prèvia. És l’ocasió ideal per formalitzar tota la feina que s’ha fet en els últims anys, dotar-la de contingut, continuar fent passos cap endavant i l’Oficina d’Accessibilitat és una gran oportunitat.

Per altra banda, també crec que és el moment d’apostar per les estratègies de desinstitucionalització i prevenció de la institucionalització i fomentar els models de vida independent amb figures com l’assistent/a personal. De la mateixa manera cal impulsar serveis de respir i polítiques que fomentin el lleure.

Què t’agradaria transmetre al col·lectiu i a les entitats del sector?

Que tenen un Institut que vol estar i estarà al seu costat. Hem de treballar conjuntament en les polítiques públiques, tal com diu la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat, i així continuar construint plegades una ciutat cada dia millor.

Font: Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat (IMPD)

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content