La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha emès una primera avaluació de l’Enquesta de Condicions de Vida d’IDESCAT 2023, que proporciona una actualització dels indicadors de pobresa, exclusió i desigualtat a Catalunya.
Segons les dades recollides per IDESCAT, la taxa de pobresa o exclusió social (AROPE) se situa en el 24,4%, una lleugera millora de tres dècimes respecte a l’enquesta anterior. No obstant això, en analitzar els tres components que configuren l’AROPE, s’observen diferents tendències: el risc de pobresa disminueix lleugerament fins al 18%, mentre que la baixa intensitat en el treball millora tímidament fins al 6,6%. En contrast, es constata un empitjorament en la privació material i social severa, que mesura les condicions bàsiques per viure amb dignitat. Aquesta situació es manifesta en un increment de les dificultats per mantenir una temperatura adequada al llar (20%), un problema especialment rellevant en la lluita contra la pobresa energètica, que s’ha vist gairebé triplicada des del 2019. A més, es mantenen les dificultats per accedir a una alimentació adequada, amb un 5,1% de la població que no pot consumir proteïna animal almenys cada dos dies, i augmenten les dificultats per afrontar despeses imprevistes, amb un 36,1% de la població en aquesta situació.
Paral·lelament, es detecta una creixent polarització entre la població en situació de pobresa, que experimenta grans dificultats per arribar a finals de mes, i aquella que no es troba en aquesta situació, amb una facilitat notable per cobrir les seves necessitats econòmiques. Tant la població amb molta dificultat (9,2%) com aquella amb molta facilitat (3,2%) per arribar a finals de mes augmenten proporcionalment, destacant una tendència preocupant.
La Taula del Tercer Sector Social expressa la seva preocupació pel fenomen de l’enquistament de la pobresa crònica, així com per la manca d’eficàcia de les polítiques socials en abordar-ne les causes estructurals. Aquesta reflexió convida a qüestionar si s’ha assolit un sostre en la lluita contra la pobresa, i si les polítiques actuals són suficients per garantir una reducció significativa d’aquest fenomen.
Pel que fa als col·lectius afectats, l’enquesta mostra una millora en el risc de pobresa i exclusió entre les persones grans i les d’origen migrat, tot i que aquestes taxes segueixen sent preocupants. En canvi, es constata un empitjorament en el cas de les dones, les llars amb fills dependents i, especialment, en la infància.
Per fer front a aquesta realitat, la Taula del Tercer Sector Social advoca per polítiques més preventives, que evitin la transmissió intergeneracional de la pobresa, i per una atenció més específica a les necessitats de cada col·lectiu afectat. A més, es reclama una millora en el sistema de prestacions socials, que actualment resulten insuficients per cobrir les necessitats reals de la població més vulnerable. En aquest sentit, es demana al Govern la implementació d’un sistema de revisió de l’IRSC que garanteixi una actualització automàtica i objectiva de les prestacions socials, independentment de les condicions pressupostàries.
En resum, les dades de l’enquesta posen de manifest la persistència de la pobresa, l’exclusió i la desigualtat a Catalunya, i subratllen la necessitat urgent d’adoptar mesures estructurals per abordar aquestes problemàtiques de manera efectiva. La Taula del Tercer Sector Social fa una crida a l’acció per part de les autoritats competents i insta a una mobilització col·lectiva per garantir una societat més justa i inclusiva per a tots els seus membres.