L’ICS a Girona posa en marxa una nova unitat per diagnosticar i tractar les pacients amb endometriosi

S’estima que pot afectar el 10% de les dones amb edat fèrtil

endometriosi-unitat-ics-girona
L’endometriosi provoca forts dolors i en alguns casos esterilitat // Foto: Arxiu

La Direcció Clínica de Ginecologia i Obstetrícia de l’Institut Català de la Salut a Girona ha posat en marxa aquest mes de maig una nova unitat per tractar pacients amb endometriosi, una malaltia inflamatòria crònica que es caracteritza pel creixement de teixit endometrial fora de la cavitat uterina. La prevalença de l’endometriosi és incerta. S’estima que pot afectar el 10 % de la població de dones en edat fèrtil –d’entre 15 i 49 anys. Les conseqüències més importants de l’endometriosi és el dolor intens i l’esterilitat, que es dona en entre un 30 i un 50 % dels casos.

La posada en marxa de la nova unitat ha comportat la creació de la Consulta Monogràfica d’Endometriosi al Centre Güell i d’una Unitat Funcional d’Endometriosi de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta. La consulta específica de l’ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) del Gironès-Pla de l’Estany, situada al Centre d’Especialitats Güell, està formada per un equip de professionals especialistes en endometriosi: tres ginecòlogues, dues llevadores i una psicòloga. D’altra banda, la Unitat Funcional d’Endometriosi del Trueta tracta els casos més complexos i que requereixen un abordatge quirúrgic. Aquesta Unitat és de referència a la Regió Sanitària de Girona. Compta amb les mateixes ginecòlogues, a més d’altres especialistes ―com ara professionals de cirurgia coloproctològica, urologia, radiologia, de la Unitat del Dolor i de cirurgia toràcica… a més d’especialistes en reproducció assistida per als casos en què hi ha vinculada una esterilitat.

BANER_300X250

L’endometriosi és una malaltia inflamatòria dependent dels estrògens, d’origen desconegut. Es defineix com la implantació i el creixement benignes de teixit endometrial fora de la cavitat uterina. Les localitzacions afectades més freqüentment són el peritoneu pelvià i els ovaris, encara que de vegades poden trobar-se lesions en moltes altres parts del cos, sobretot a la regió pelviana, com ara el budell o la bufeta urinària. En casos molt excepcionals pot afectar altres localitzacions no abdominals, com el cervell o els pulmons, entre d’altres. Aquest teixit ectòpic té dependència hormonal del cicle menstrual i es produeix sagnat i el despreniment d’aquest teixit durant la menstruació. El teixit de l’endometri té capacitat per créixer, infiltrar i, fins i tot, estendre’s de forma similar al teixit tumoral, però la seva transformació maligna és molt infreqüent.

Gairebé la meitat de dones que pateixen endometriosi (47 %) en presenta símptomes en l’etapa de la joventut, abans de complir els 20 anys. No obstant això, aquesta malaltia sol ser diagnosticada amb anys de retard atès, en part, a la normalització de l’acceptació del dolor durant la menstruació o a l’ús del tractament farmacològic per al dolor, amb l’omissió de les proves adequades per fer-ne un bon diagnòstic.

Els tractaments mèdics i/o quirúrgics poden millorar el dolor, principal símptoma de la malaltia, i, en conseqüència, millorar la qualitat de vida de les dones que pateixen endometriosi.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*