Dijous, 2 maig 2024
spot_img
IniciINCLUSIÓ LABORALLes persones amb problemes de salut mental van tenir la segona taxa...

Les persones amb problemes de salut mental van tenir la segona taxa d’ocupació més baixa durant el 2022

Segons l’informe “L’ocupació de les persones amb discapacitat (EPD)” de l’Institut Nacional d’Estadística

treballadores en el sector social
Per segon any consecutiu la taxa d’ocupació de persones amb problemes de salut mental és de les més baixes // Foto: Arxiu

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha difós l’informe “L’ocupació de les persones amb discapacitat (EPD)” de l’any 2022, revelant dades rellevants sobre la situació laboral de les persones amb discapacitat psicosocial. Per segon any consecutiu, aquest col·lectiu ocupa el segon lloc en termes de taxa d’ocupació més baixa dins del marc de la discapacitat.

Segons les conclusions de l’informe, la taxa d’ocupació de les persones amb problemes de salut mental va assolir el 18,9% l’any 2022, registrant un increment de 1,2 punts respecte a l’any anterior, que es situava en el 17,7%. Aquests resultats destaquen la persistència de desafiaments significatius per a la integració laboral d’aquest grup específic de persones.

Una de les tendències més preocupants assenyalades per l’informe és la baixa participació de les persones amb discapacitat en el mercat laboral. Malgrat un lleuger augment del 0,7% en la taxa d’activitat el 2022, aquesta encara es manté considerablement baixa, situant-se en el 35,3%, la qual cosa representa una diferència substancial de 42,7 punts en comparació amb la població sense discapacitat.

Pel que fa a la taxa d’ocupació global de les persones amb discapacitat, aquesta va experimentar un increment fins al 27,8%, augmentant gairebé un punt respecte a l’any anterior. Dels ocupats amb discapacitat, el 90,4% eren assalariats, amb el 77,8% que disposava de contracte indefinit. No obstant això, les taxes d’atur continuen sent un obstacle significatiu, arribant al 21,4%, superant en 8,6 punts la taxa d’atur de la població sense discapacitat. Tot i que s’observa una lleugera millora d’un 1,1% respecte a l’any anterior, aquesta xifra posa de manifest la necessitat de seguir treballant per reduir les bretxes d’ocupació.

A nivell de gènere, les dones amb discapacitat presenten una presència encara més reduïda en el mercat laboral, amb una taxa d’activitat del 34%, comparada amb la dels homes, que és del 36,3%.

El compromís de Salut Mental Espanya

En aquest context, l’organització Salut Mental Espanya ha reforçat el seu compromís en la millora de l’ocupabilitat i la sensibilització, destacant que l’ocupació és un dret fonamental i una eina clau per a l’autonomia i la recuperació de les persones amb problemes de salut mental. Entre les seves iniciatives destacades es troba la campanya “Treballar sense màscares, emprar sense barreres”, que busca conscienciar les empreses sobre la importància del benestar emocional en l’àmbit laboral i eliminar l’estigma associat a la contractació de persones amb problemes de salut mental.

A través de diverses accions, com representacions teatrals i espectacles, Salut Mental Espanya aborda qüestions crucials com la discriminació i l’assetjament laboral que afecten aquest col·lectiu. A més, han publicat guies i realitzat cursos formatius per fomentar la cura de la salut mental en entorns laborals i prevenir riscos psicosocials. Destaquen altres projectes, com el “Hub Genera. Feinant futur”, que busca crear o revitalitzar oportunitats d’ocupació per a dones rurals amb discapacitat psicosocial.

Malgrat els avenços aconseguits en matèria de drets laborals per a les persones amb discapacitat, l’informe del INE subratlla la necessitat continuada de redoblar els esforços per assegurar una participació més equitativa d’aquest col·lectiu en el mercat laboral, impulsant accions de sensibilització i creant entorns de treball més inclusius. Aquesta tasca no només promourà la igualtat d’oportunitats sinó també contribuirà a canviar els paradigmes tradicionals de contractació per afavorir la plena integració de les persones amb discapacitat psicosocial.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content