Les persones amb capacitat modificada a càrrec de les Fundacions Tutelars augmentaran en els propers 10 anys

Segons un estudi realitzat per la Universitat de Lleida

Presentacio estudi Fundacions Tutelars persones capacitat modificada
La presentació de l’estudi es va fer davant professionals de l’àmbit de l’atenció a persones // Foto: Associació Alba

Ahir es va presentar davant de professionals de l’àmbit de l’atenció a les persones l’estudi “ Protecció i suport a l’exercici de la capacitat de les persones a les comarques de Lleida: present i futur” impulsat per la Fundació Tutelar Terres de Lleida, realitzat per la Universitat de Lleida i amb el suport de la Diputació de Lleida.

Les dades de l’estudi, presentades per Carles Asinet, director de la Càtedra d’Innovació Social de la UDL, indiquen en primer lloc el manteniment del creixement actual, d’un 10% anual, en els propers 10 anys de la protecció i suport de les persones a càrrec de les Fundacions Tutelars arribant a les 14.000 a Catalunya l’any 2026 i al miler al territori de Lleida, gairebé el doble del número de persones amb capacitat modificada que hi havia a finals de 2016 (581).

BANER_300X250

L’estudi s’ha realitzat amb dades extretes de sondejos, entrevistes en profunditat i grups de discussió realitzats a professionals de l’àmbit especialitzat. En aquest sentit, Joan Carles Novell, gerent de la Fundació Tutelar Terres de Lleida ha explicat la importància de poder comptar per primera vegada amb dades reals i actualitzades al territori de Lleida.

L’estudi recull per primera vegada dades sobre a qui recau la titularitat de les persones amb capacitat modificada (incapacitat), si de familiars o bé de fundacions tutelars i ho diferencia també per col·lectius. Així doncs del col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual el 87% estan a càrrec de familiars, principalment el pare o la mare. Per altra banda, l’augment de l’esperança de vida entre les persones amb discapacitat intel·lectual, preveu un canvi de tutor en el moment de la defunció dels progenitors que en la majoria dels casos acaba assumint una entitat tutelar. També es detecta una tendència a l’alça de la tutela entre el col·lectiu de persones amb trastorn mental per la dificultat de moltes famílies de poder fer-se’n càrrec i per l’augment de diagnòstics en salut mental.

D’altra banda, l’estudi també ha detectat la necessitat de formar a professionals i famílies en la figura de l’assistent personal encara poc implantat al territori de Lleida.

En l’apartat de recomanacions, l’estudi dedica un apartat a la financiació, urgint a una negociació amb l’Administració per consensuar un nou sistema que s’ajusti als nous reptes als que s’enfrontaran les Fundacions Tutelars durant els propers anys.

Per últim l’estudi proposa la creació de l’Observatori de l’Acció Tutelar de les Terres de Lleida des d’on poder observar i incidir en polítiques del procés de tutela, metodologies d’intervenció o bones pràctiques.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*