Dimecres, 24 abril 2024
spot_img
IniciDIA MUNDIAL DE L'AUTISMELes persones amb autisme denuncien una vulneració sistemàtica dels seus drets

Les persones amb autisme denuncien una vulneració sistemàtica dels seus drets

Avui, 2 d’abril, se celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme

persones amb autisme vulneració dels seus drets
Les persones amb TEA necessiten unitats especials // Foto: Freepick

Avui, 2 d’abril, se celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, instaurat per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) des de l’any 2008, una data que emergeix com una oportunitat fonamental per a sensibilitzar la comunitat internacional sobre la importància de fomentar la inclusió social de les persones afectades per trastorns de l’espectre autista (TEA). Aquesta jornada pretén promoure una comprensió més profunda i una acceptació més àmplia d’aquestes condicions, amb l’objectiu final d’assegurar que totes les persones amb TEA puguin gaudir d’una vida plena i gratificant.

Els trastorns de l’espectre autista són alteracions del neurodesenvolupament que engloben una diversitat de símptomes i afectacions, que varien en intensitat i combinació d’una persona a una altra. Entre aquestes característiques es troba una dificultat en la capacitat de comunicació i interacció social, així com la manifestació de conductes repetitives i interessos restrictius. Aquestes condicions es presenten en diferents nivells de gravetat i poden influir en la vida quotidiana de les persones afectades, des de la infància fins a l’edat adulta.

El tractament dels TEA requereix d’un enfocament integral i individualitzat, que abordi les necessitats específiques de cada persona. Aquest pla terapèutic pot incloure intervencions conductuals, educatives, psicosocials i, en alguns casos, farmacològiques. També és crucial proporcionar suport a les famílies per ajudar-les a comprendre i gestionar el trastorn, reduint així l’estrès i millorant l’adaptació a les necessitats del seu fill o filla.

És important reconèixer que les persones amb TEA tenen habilitats i talents únics, que poden manifestar-se en àmbits com l’art, la música o altres àrees d’interès. Malgrat els reptes que puguin enfrontar, aquests individus tenen el potencial de contribuir significativament a la societat, sempre que se’ls doni les oportunitats i el suport adequats.

Segons les dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aproximadament un de cada 100 infants pateix autisme arreu del món, subratllant la importància d’una acció coordinada i una major consciència pública per garantir una atenció adequada i una inclusió efectiva de les persones amb TEA a tots els àmbits de la vida.

L’autisme al món i a Catalunya

Els casos diagnosticats amb el trastorn de l’espectre autista (TEA) han augmentat els últims anys. Si ens fixem en l’entorn educatiu, l’alumnat amb autisme ha augmentat per desè any consecutiu, un 8% més, segons les dades més recents del Ministeri d’Educació. 

Segons estimacions d’Autisme Europa, un 1% de la població espanyola pateix algun tipus de trastorn de l’espectre autista. Si considerem que, segons l’INE, Espanya té 48 milions d’habitants, aquest 1% equivaldria a unes 480.000 persones: a prop de mig milió.

Tot i això, estudis als Estats Units disparen encara més aquesta evolució. Segons el Centre for Disease Control and Prevention, 1 de cada 60 nens de vuit anys té un diagnòstic dins del TEA. L’estudi mostra com el 1990 aquesta estimació se situava en només 1 de cada 2.500 infants. 

Pel que fa a Catalunya, la prevalença de l’autisme no para de pujar. Tot i les diferències de criteri, metodologia, dades disponibles, etc., l’augment del nombre de casos és un constant arreu del món. A Catalunya, l’1,23% o 1 de cada 81 persones és l’última dada publicada.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content