Dijous, 25 abril 2024
spot_img
IniciDRETSEl fiscal per a la protecció de persones grans i amb discapacitat...

El fiscal per a la protecció de persones grans i amb discapacitat de Barcelona denuncia una manca de recursos

Antoni Torres alerta que no es podran revisar gran part de les declaracions d’incapacitació que ara són revocables amb l’entrada en vigor de la nova legislació

fiscal protecció persones grans i discapacitat
Una persona gran ajudada pel seu cuidador // Foto: Servimedia

El fiscal delegat recentment nomenat a la província de Barcelona per a la protecció de persones grans i amb discapacitat, Antoni Torres, ha posat de manifest la manca de recursos per afrontar l’enorme volum de casos que han de gestionar, especialment en relació amb la revocació de milers de declaracions d’incapacitació, una mesura possibilitada per una nova legislació aprovada recentment.

La nova llei, aprovada el 2021, va eliminar la incapacitat associada al tutor, substituint-la per la figura de l’assistent, la qual cosa va obrir la porta a la revisió de deu de milers de casos en els quals les persones havien estat declarades incapacitades. No obstant això, el desafiament rau en el fet que aquesta normativa estipula un termini màxim de tres anys per a la revisió dels casos, i segons les paraules de Torres, encara hi ha més de 10.000 casos per resoldre, amb el límit temporal a punt d’expirar.

“És una tasca monumental, com tots coincideixen. La llei requereix una gran quantitat de recursos, i, malgrat els progressos, encara estem lluny de tenir-ne suficients”, ha assenyalat el fiscal a Europa Press. A més, ha recordat que la nova llei té com a objectiu ajustar-se als principis de la Convenció de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat.

Torres també ha alertat sobre els abusos patrimonials i altres estafes que sofreixen les persones grans i amb discapacitat, que confien en altres per gestionar els seus afers. Tot i la consciència d’aquests problemes, Torres ha subratllat que la darrera reforma legal en aquest àmbit busca minimitzar la intervenció de l’administració i la justícia en la vida de les persones.

Malgrat les alertes rebudes sobre possibles enganys a aquests col·lectius, Torres ha reconegut les limitacions en la capacitat d’intervenció de les autoritats. En conclusió, el fiscal ha afirmat que cada individu té dret a confiar en qui vulgui, sempre i quan mantingui una bona salut física i mental, així com autonomia i voluntat per prendre les seves pròpies decisions, sense interferències de l’administració, l’Estat o els serveis socials.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content