Divendres, 27 gener 2023
Divendres, 27 gener 2023
IniciGent GranLes patronals que no van signar el conveni d’atenció a la gent...

Les patronals que no van signar el conveni d’atenció a la gent gran denuncien que l’acord no representa a tot el sector

Estudien possibles accions legals per defensar els interessos del conjunt de treballadors, entitats i empreses del sector

patronals sector gent gran
Les patronals del sector de la gent gran no es posen d’acord amb el conveni // Foto: gencat

La notícia sobre l’acord per constituir el primer conveni català d’atenció a la gent gran, que va recollir el Diari de la Discapacitat, ha tingut resposta per part de les patronals i organitzacions empresarials del sector que no van estar presents en la signatura del mencionat acord.

anunci guies d'arrel

En un comunicat conjunt, PIMEC, Unió de Petites i Mitjanes Residències, (UPIMIR), Associació de Centres d’Atenció a la Dependència (ACAD), Associació Catalana d’entitats de Salut (ACES) i La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, han denunciat que l’acord ha estat subscrit per només tres de les vuit patronals del sector i en cap cas representa la diversitat de realitats que conformen a data d’avui el sector.

En l’escrit fet públic avui expliquen que l’acord signat partia d’un pacte previ manifestat per la patronal ACRA – que no es va compartir amb la resta de les patronals- , amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya per fer efectius increments plurianuals de les tarifes públiques vinculades als serveis d’atenció a la gent gran que permetrien millores en les condicions salarials dels professionals.

Banner 300x250px EnBucle3

De la mateixa manera, segons explica el comunicat, l’escenari de l’acord que es va oferir a la resta de patronals, era inamovible i innegociable, i sense la possibilitat de participació en la possible mesa negociadora del conveni.

D’altra banda, les patronals signants del comunicat manifesten que l’acord signat deixa moltes incerteses sobre la situació dels professionals dels centres que no disposen de finançament públic, o en els que aquest finançament és minoritari, i que representa com a mínim al 30% de les places a Catalunya. 

Una doble escala salarial

Pels signants del comunicat aquest escenari suposa una doble escala salarial a la que es veurien abocats com a mínim una tercera part de les persones treballadores a Catalunya.

En aquest sentit asseguren que les places privades a les residències no podran en cap cas fer front a l’escenari que planteja l’Acord per dues raons principals: en primer lloc, perquè no totes les persones residents podran fer front a un augment del preu de les places i, en segon lloc, i prou important, perquè els contractes actuals de les places privades no permeten una modificació lliure de les condicions econòmiques. 

També alerten que el nou conveni posa en risc i debilita el Conveni Català d’Atenció Domiciliària, actualitzat recentment amb un acord per la millora salarial del 14% fins l’any 2022.

Amb tot aquest context, les patronals tenen previst una reunió amb el conseller Chakir el Homrani el proper 16 de febrer per conèixer de primera mà els compromisos adquirits amb el sector de l’atenció a la gent gran.

Finalment en el comunicat anuncien que estan estudiant possibles accions legals amb l’objectiu de defensar els interessos de les persones treballadores i de les entitats i empreses del sector de l’atenció a la gent gran a Catalunya.

Cal recordar que el primer conveni català d’atenció a gent gran el van qualificar com acord històric i ha estat signat per  Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Unió Catalana d’Hospitals (UCH) i Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS), i els sindicats majoritaris al sector, UGT de Catalunya i CCOO de Catalunya.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content