Dissabte, 7 desembre 2024
IniciSALUT MENTALLes dones amb problemes de salut mental denuncien una doble discriminació en...

Les dones amb problemes de salut mental denuncien una doble discriminació en l’accés a l’ocupació

La Xarxa Estatal de Dones de Salut Mental Espanya elabora un manifest acompanyat d’il·lustracions i un vídeo

dones salut mental discriminacio acces ocupacio
Il·lustració amb reivindicacions de les dones amb problemes de salut mental // Foto: Salut Mental Espanya

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que se celebra avui 8 de març, la Xarxa Estatal de Dones de Salut Mental Espanya denuncia la situació de doble discriminació que pateixen les dones amb problemes de salut mental en l’accés a l’ocupació i en l’àmbit laboral. “Aquestes circumstàncies dificulten la nostra emancipació i autonomia obligant-nos a viure en una situació de major aïllament i desprotecció”, assenyalen en el manifest que la Xarxa ha elaborat, i en el qual es recullen una sèrie de reivindicacions que posen en relleu les desigualtats que pateixen en diferents àmbits.

Les persones amb discapacitat perceben ingressos menors que la població sense discapacitat i, dins de la discapacitat, també les dones cobren menys que els homes (un 14% menys), segons la Fundació CERMI Dones. De la mateixa manera, les dones amb discapacitat tenen menys salari que les que no la tenen. A més, a l’elevada taxa d’atur entre les persones amb trastorn mental (tan sols un 16,9% té feina), s’uneixen les barreres afegides pel fet de ser dona. Per tot això, la Xarxa Estatal de Dones reivindica “un mercat laboral orientat a la conciliació, adaptat a la diversitat, no sexista i respectuós amb la salut mental”.

Paloma Rubio, integrant de la Xarxa Estatal de Dones de Salut Mental Espanya, explica que el seu problema de salut mental “va sorgir a una edat avançada, per això anteriorment havia treballat. Era una feina estressant i va ser un factor important per desenvolupar l’esquizofrènia “. Rubio denuncia que queda molt per fer en aquest àmbit: “Necessitem que se’ns doni l’oportunitat de treballar en un ambient més conscienciat i amb menys pressió. I la figura d’una persona que ens doni suport i acompanyi en la reinserció laboral. Jo demano oportunitat per a nosaltres, dones vàlides amb les seves circumstàncies, a l’igual que cada persona “.

En el cas d’Isabel Quintairos, va ser la discriminació soferta en l’entorn laboral el que va provocar el seu problema de salut mental. Quintairos compta amb una invalidesa a causa d’un problema de salut mental causat per un acomiadament declarat nul el 2007, després de 17 anys treballant en la mateixa empresa. “Mai abans vaig tenir problemes de salut mental. Aquest acomiadament, que va produir la primera sentència de l’Estat espanyol declarant la nul·litat per raons d’orientació política i sexual, va acabar amb la meva carrera professional, va exposar la meva vida personal i va destrossar les meves relacions socials. Va ser el clar detonant de la meva trastorn mental “, explica.

Assenyala a més l’especial vulnerabilitat d’aquest col·lectiu durant èpoques de crisi, com la que actualment vivim derivada de la pandèmia. “Les dones som les primeres a pagar les conseqüències dels desajustos del mercat laboral. Seguim sent les eternes cuidadores, seguim guanyant menys i l’empresariat segueix considerant que el nostre salari és complementari en l’economia domèstica. Si afegim els problemes de salut mental, podem multiplicar el que s’ha dit amb els atacs d’angoixa, el pànic, la inseguretat, la depressió, i la certesa que, en cas d’acomiadament, ens toca. Les campanyes d’educació en aquest sentit haurien de ser contínues, insistents i, si m’apuren, obligatòries “.

Silenci i estigma en l’entorn laboral 

Vanesa Solana, també pertanyent a la Xarxa, reconeix haver patit discriminació per ser dona en treballs com operària de producció o conductora furgoneta. “Hem de demostrar força més la vàlua per al lloc de treball que la resta”, opina. En el seu cas, no ha compartit amb el seu entorn laboral el fet de tenir un trastorn mental. “Només ho sabia l’empresari i la resta de companys no, i en la meva mà estava si volia explicar o no. Com penso que pot ser un motiu de / per a un possible atac, no ho deia”.

La por al rebuig i l’estigma de l’entorn són molt comuns i expliquen aquesta opció que moltes persones escullen de no parlar del seu problema de salut mental en el treball. “Per evitar l’estigma en l’entorn laboral, és fonamental una política inclusiva, que faci visible la salut mental perquè deixi de ser un tabú”, opina Patrícia Martínez. Psicòloga de formació, al acabar la carrera va treballar com a soldat professional. “Quan vaig començar a preparar l’oposició per a l’especialitat de Psicologia dins de l’exèrcit, vaig patir el meu primer brot psicòtic. A partir d’aquí, no em van donar l’oportunitat de continuar la meva carrera dins de les Forces Armades “, relata. 

Per Patricia, és fonamental que les empreses imparteixin una formació bàsica sobre salut mental per a totes les persones treballadores, amb un enfocament positiu, “que posi l’accent en la necessitat que totes les persones necessitem cuidar la nostra salut mental, independentment que tinguem o no experiència pròpia en salut mental, i per conscienciar sobre el fet que qualsevol persona pot manifestar un problema de salut mental al llarg de la seva vida, independentment de la seva característiques socioculturals “.

El manifest de la Xarxa Estatal de Dones

El Manifest de la Xarxa Estatal de Dones de Salut Mental Espanya, elaborat amb motiu del Dia Internacional de la Dona, s’acompanya d’una sèrie d’il·lustracions que reflecteixen de manera visual cadascuna de les reivindicacions que el document recull, a més d’un vídeo explicatiu que reuneix totes les demandes i que es pot veure al canal de Youtube de la Confederació. L’objectiu d’aquests materials audiovisuals és donar visibilitat a les reivindicacions de la Xarxa a les xarxes socials, a través de l’hashtag #MujeresRedSaludMental.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES