Dissabte, 15 març 2025
IniciDRETS i JUSTÍCIALes dones amb discapacitat física demanen ser escoltades en una mirada interseccional...

Les dones amb discapacitat física demanen ser escoltades en una mirada interseccional dels feminismes

Exigeixen poder participar activament en la construcció de polítiques de temps i de cures

dones discapacitat discriminació fesc 2019

El Grup de Dones Diverses d’ECOM, entitat que representa la discapacitat física a Catalunya, se suma enguany a la lluita feminista del 8 de març a través d’un manifest que difondrà en les xarxes socials amb vídeos protagonitzats per dones amb discapacitat física i/o orgànica amb les etiquetes #SomFeminisme #NosaltresDecidim.

El missatge de la campanya reivindica els drets de les dones amb discapacitat física i/o orgànica i crida als moviments feministes perquè la seva sumi també en l’eradicació del capacitisme i la discriminació múltiple de les dones amb discapacitat.

Les dones amb discapacitat física i/o orgànica cada dia fan front a múltiples discriminacions per raó de la seva discapacitat i pel fet de ser dones però també per molts altres eixos d’opressió com la diversitat sexual, l’edat o la racialització, per citar-ne alguns. Per això des d’ECOM reclamen, un feminisme interseccional que lluiti pels drets de totes les dones, que escolti totes les veus de manera equitativa i posi en valor la diversitat.

- PUBLICITAT -

L’entitat explica que la pandèmia de la COVID19 ha posat de relleu un cop més i de forma especialment punyent les greus discriminacions que la nostra societat encara exerceix sistemàticament sobre les dones.

Un dels àmbits on més es nota aquesta discriminació és el de les cures. Les dones cuiden i necessiten ser cuidades, i per això les dones amb discapacitat física i/o orgànica reclamen poder participar en aquest necessari debat social sobre la cura.

Les reclamacions de les dones amb discapacitat

A més a més, per poder-se desenvolupar com a dones al llarg de la vida, les dones amb discapacitat física i/o orgànica reclamen poder accedir als recursos i suports que requereixen per a la seva autonomia i igualtat de gènere, i poder-ho fer en el moment i en la intensitat que els necessiten. Per això reivindiquen la incorporació de l’assistència personal en el procés de repensar les polítiques públiques de la cura i la conciliació, i urgeixen al Govern a l’aprovació del decret que ha de regular l’assistència personal a Catalunya.

També, com a dones treballadores, exigeixen més i millors polítiques per a l’eradicació de les discriminacions i desigualtats que afecten les dones amb discapacitat en l’àmbit laboral (bretxa salarial, sostre de vidre…), tant vers els homes amb discapacitat com vers la resta de dones. Les dones amb discapacitat cobren de mitjana prop de 3.000€ menys que els homes amb discapacitat, segons dades de l’INE.

Per últim, demanen també que es modifiqui la normativa de violència de gènere perquè s’incloguin les violències masclistes que pateixen les dones amb discapacitat física i/o orgànica des del seu entorn de cures, tant familiar com institucional. Segons la Macroenquesta de Violència contra la Dona de 2019, duta a terme pel Ministeri d’Igualtat, el 20,7% de les dones amb discapacitat acreditada ha sofert violència física o sexual d’alguna parella al llarg de les seves vides en front al 13,8% de les dones sense discapacitat acreditada.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES